Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno i problemy z oddychaniem przy coraz mniejszym wysiłku

Gość qwerty1986

Rekomendowane odpowiedzi

Gość qwerty1986

Witam Od jakiegoś czasu - około roku-może dłużej-mam problem podczas wysiłku-tętno dość mocno wzrasta oraz nie mogę złapać oddechu przez kilka minut-oddycham tak jakbym miał 30% objętości płuc-taki płytki i szybki oddech i nie mogę wziąć głębokiego oddechu. Wysiłek jest w zasadzie coraz mniejszy- jazda pod górkę na rowerze lub nagły szybki bieg-zauważyłem, że dzieje się to jak wysiłek jest nagły(kiedyś robiłem to bez problemu a teraz mam takie objawy) . Mam 28 lat i od 10 lat leczę się na astmę - nie wiem tylko czy słusznie i czy leki te mogą jakoś działać na takie objawy przy wysiłku. Robiłem ekg wysiłkowe ale nie było tak szybkiego - nagłego wysiłku-przy dłuższym wysiłku np na bieżni stopniowo do góry nie zauważyłem takich objawów-mam tętno też dość wysokie ok 160-170 ale nie mam takich objawów-zazwyczaj dzieje się to kilka sekund-pół minuty po zakończeniu wysiłku-póki wykonuję to nie czuję tego. Ćwiczę też na siłowni-brałem już kilkakrotnie sterydy na wzrost masy. Prosiłbym o odpowiedź pozdrawiam i życzę zdrowia wszystkim

Witam, Niektóre leki, szczególnie wziewne, stosowane w astmie oskrzelowej, mogą istotnie przyspieszać tętno - zarówno w spoczynku, jak i podczas wysiłku. Proponuję nie wracać do stosowania sterydów na wzrost masy mięśniowej - mogą uszkadzać wiele organów. Warto sprawdzić, czy do takich uszkodzeń, między innymi mięśnia serca, już u Pana nie doszło? Na chwilę obecną, proponuję zrezygnować z dużych, intensywnych wysiłków - podbiegnięcia, podnoszenie ciężarów i inne. Najbezpieczniejsze są intensywne spacery. niezbyt szybka jazda na rowerze i niezbyt szybkie pływanie - raczej w basenie i z obecnym ratownikiem. Proponuję wykonać echo serca - najlepiej po konsultacji kardiologicznej.