Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szukam wsparcia - tachycardia, nadciśnienie, trójglicerydy

Gość Eewa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 36 lat. Od jakiś 3 miesięcy kiepsko się czułam, więc zrobiłam podstawowe badania, a że wyszły kiepsko, więc i dodatkowe. Mam tachykardię, nadciśnienie od 140/90 a nawet 120/100. W dodatku trójglicerydy 220. No i nadwagę, wskaźnik BMI 33. EKG wyszło mi prawidłowo, odżywiam się uważając na tłuszcze, ale nie lubię jedzenia ryb i uwielbiam słodycze. Sądzę że to ma tło nerwowe, ale sama nie umiem sobie z tym poradzić. Chodzę do lekarza, ale oni leczą tylko objawy a nie przyczynę. Jestem zdołowana że w moim wieku i tak szybko można zachorować. Czuje sie podle, nie wiem co mam robić. Sprawa jest poważna, muszę być zdrowa, mam malutką córeczkę, dla niej MUSZĘ żyć. Proszę napiszcie czy macie taki problem i jak sobie z tym radzicie. Ja jakoś nie umiem tego poskładać.
Gość Mariusz cetnar7@wp.p
Witam! Chce Ci pomóc! Mam podobny problem! Ale wartości twojego ciśnienia mnie przerażają. Jeżeli zrobiłaś sobie badania i masz wysoki poziom triglicerydów to nie jest dobrze, to one powodują zawały, nadciśnienie i różne powikłania sercowe. Nie jestem lekarzem (oni tylko leczą nie uzdrawiają) ale rehabilitantem, mam jakąś wiedze na ten temat ze studiów a interesowałem się tymi tematami bo sam zauważałem u sibie podwyższone wartości. Proponuj Ci : - asparagin forte - potas z magnezem, bez recepty w aptece ok. 6zł. - Intractum Visci - zioło *jemioła* pomaga w nadciśnieniu, ale trzeba długo stosować żeby zauważyć efekty, wiec nie oczekuj piorunujących efektów. - OMEGA - 3 - różnych firm, dostępne w aptece gotowe kapsułki - z oeljem rybnym zawierającym kwasy omega3 - ok. 6 miesięcy stosowania żeby była poprawa - czosnek - w każdej postaci, suroy do sałatek, do kanapek, jako preparat gotowy w aptece (Dużo czosnku!!!!!) - sok z aronii - podobno bardzo pomaga, zacząłem stosować wiec nic nie napisze bo zaczynam testowac :) - czerowny grejfrut - może być sok, ale najlepiej świeże owoce, dużo też pomaga - oliwa z oliwek - można pić samą np. łyżeczkę ( strasznie niesmaczna), zalecam używać do sałatek i podsmażania innych potraw, oraz same oliwki ! - no i przedewszystkim dieta uboga w sól !!!!!!!! uboga w tłuszcze roślinne - no i ruch, ruch , ruch!!!!!! rower, bieganko itp. To tylko moje sugestie, mam nadzieje że Tobie pomogą. Zbierałem wiadomości na ich temat trochę czasu i uważam że są dobre! Pozdrawiam i życzę powodzenia. O córeczkę się nie martw i o siebie też, jeżeli to odpowiednio poprowadzisz będzie oki!!
Witam. Mam na imię Asia i mam ....uwaga.... 24lata.Tez mam podobny problem.Mój cholesterol całkowity wynosił 316,trójglicerydy 169 ; teraz trochę się poprawiło , cholesterol całkowity 235 a trójglicerydy 169.Stosowałam kuracje czosnkową. trwa ona ok 3 miesiecy,dodatkowo obniża ciśnienie.Jeśli jesteście Państwo zainteresowani tą kuracją to proszę pisac na maila asiasularz@op.pl podam wtedy przepis i dokładne informacje na ten temat.
tak dla jasności norma cisnienia to *140 / 90 (a dla cukrzyków *130/80) wiec naprawde nie macie jakiegoś strasznego nadciśnienia, które was natychmiast wykończy! Jasne że przy takich wartościach cholesterolu i trójglicerydów trzeba *coś* z tym zrobić, oprócz odpowiedniej diety, która zawsze jest potrzebna, są też leki (ale na receptę), które skutecznie działają obniżająco na poziom cholesterolu, a dodatkowo mają trochę innych fajnych działań ochronnych na śródbłonek naczyn krwionośnych, czyi miejsce gdzie mogą się pojawiać niekorzystne zmiany prowadzące w efekcie do zamknięcia naczynia i np. zawału serca. Oczywiście nikt nie mówi, że to da Wam gwarancję zycia bez ryzyka zawału lub generelanie choroby wieńcowej ale zawsze zwiększa szansę!. Podpisuję się tez oczywiście pod apelem o zwiększenie aktywności fizycznej, to jest dobry sposób i na nadciśnienie i redukcję wagi/ generelanie *wyrównanie*pewnych parametrów.Co do grejfrutów (z odpowiedzi Mariusza) to uwaga bo niektórych leków nie wolno/ nie powinno się łączyć z sokiem grejfrutowym czyli zapytajcie lekarza, czy przy lekach, które bierzecie można pić ten sok i jeść grejafruty. Poza tym jeśli podejrzewacie, że to jest w dużym stopniu na tle nerwowym, to proponuję jednak pozbyć się kompleksów/uprzedzeń i poprosic o pomoc specjalistę psychologa/psychiatrę. To nie jest żadna ujma, a może wam pomoże, może trzeba zastosować choćby słabe leki które troszke uspokoją a nie otumanią? I jesli tylko możecie spróbujcie postarć się o pomoc i dobre relacje z ludzmi wam najbliższymi. wsparcie najbliższych daje chyba najlepsze efekty... To tyle... życze powodzenia!!!!
Gość Geminus 1957
Czesc mam na imie Staszek i za chwile skoncze 50-tke. Nie jest tak zle - przychylam sie do zdania ,ze powodem jest stres i nerwowe zycie . Skad te przypuszczenia - ano - mialem tachykardie ,ale jestem po ablacji .a wczesniej przyplatal sie udar niedokrwienny i jest juz dobrze . Chodzilem do roznych lekarzy , az wkoncu sie przemoglem i poszedlem do psychiatry (przyznaje , ze oczekiwanie pod drzwiami na wizyte nie nalezy do milych ) ico uslyszalem * chcesz zyc - to zyj wolniej * oj nie podobalo sie to co niektorym ,ale jedno wolec . Nie Obeszlo sie bez lekow , ale to szczegol . Teraz jestem pod okiem lekarza , ale cisnienie mam w normie ,badanie krwi OK (tylko te trojglicerydy 236 mnie martwia , ale to tez pokonam) .Dbaj o corcie , ale pamietaj przedewszystkim o sobie . Pozdrawiam i zycze zdrowia.
Moja odpowiedź kieruję w stronę pań. Własnie jestem w trakcie leczenia i okazuje sie, że moje problemy zdrowotne w tym cukrzyca, hiperlipidemia, nadwaga to m.in. wyraz zespołu jajników policystycznych PCOS. Mimo leczenia do tej pory żaden z lekarzy nie wpadł na to i dopiero przypadkowe usg dało podejrzenia. Mma typowe objawy a stosunek hormonów tylko to potwierdził.
Proszę o pomoc.Nie chodzi o mnie ale o męża.Miał ostatnio robione wyniki cholesterol 424 i trójglicerydy 1060/to nie żarty/ ciśnienie 180/120. Ma dopiero 43 lata.Był u lekarza dostał leki doszło niby do normy,ale zaczeły się problemy z nogami .Bolą go palce u stóp tak jakby je ktoś łamał i nie może chodzić.Czy ma to jakiś związek z tymi wynikami i co trzeba z tym robić . Może leki nie takie? Co robić?Proszę o pomoc Basia
A czy jest ból w stawach,jeśli tak to może być dna moczanowa zazwyczja kw.moczowy jest podwyższony,ale też nie zawsze. Może to też być od nerek.Miał robioną Amylaze w sur. i w moczu?Nie jestem lekażem wiec nie chce nic sugerować to są moje przypuszczenia
Jest ból w stawach.Innych badań nie miał robionych bo nasza pani doktor bardzo oszczędza na skierowaniach na badania.Wszystkie badania mąż robi na własną rękę i za własne pieniądze a ona tylko wypisuje leki .Wszystko na zasadze prób i błędów.,,Jak nie pomoże to proszę przyjść będziemy myśleć dalej*.Ostatnim lekiem jest Colchicum-Dispert.W ulotce napisali,że po 48 godzinach powinno przejść .Dzis jest piąty dzień jak bierze jest poprawa ale nadal boli.Pani Kasiu czy jest Pani może choć studentką medycyny?Bo widzę ,że bardzo dobrze Pani zna się na tym.Jeżeli tak to proszę o dalsze wskazówki.Dziękuję
Pozwolę się wtrącić. Mam 50 lat i niedawno temu przeszedłem zawał serca. Zawsze starałem się dbac o swoje zdrowie bo to związane było z moim zawodem. Corocznie musiałem robić badania i tak zawsze wychodziło, że jestem na pograniczu górnej granicy cholesterolu, trójglicerydów, ciśnienia, cukru. Niekiedy były wyzsze ale to nieznacznie. Ale się tym zbytnio nie przejmowałem bo uprawiałem sport. Niestety dopadł mnie zawał serca i mam wstawioiny stend. Prawdopodobnie spowodował go długotrwały stres. Dlatego chcę powiedzieć że stres jest zabójczy i powinniscie sobie z tego zdawać sprawę.
mam 27lat, i tech wykryto u mnie tachycardię i migotanie przedsionka:( właśnie wróciłam ze szpitalam, zupełnie nie wiem, co robic... za mało magnezu, potasu - wiem. Mam brac tabletki na serce. i co dalej? planuje ciążę, mogę? pół roku temu poronilam... bez sensu to wszystko - czuję się jak staruszka! :(
Basiu przede wszystkim zmien diete mezowi. Musi sie odchudzic i chodzcie razem na spacery. Proponuje przed jedzeniem dawac mezowi popic wody, zeby zapelnic czesciowo zoladek. Wtedy mniej zmiesci posilku.Tym sposobem szybko mozesz go odchudzic. Niech duzo pije wody, tym samym przeplucze sobie nerki. Ta opuchlizna moze byc wlasnie od nerek. Dobrze byloby robic mu masaz nog, to poprawi krazenie. Wychodzcie razem z dzieckiem na spacery, ruch i jeszcze raz ruch. Pozdrawiam.
Cześć wszystkim! Mam 17 lat i właśnie wróciłam do lekarza. Co prwda poszłam tylko po zaswiadczenie ale przy badaniu cisnienia wyszło mi ze jest za wysokie (140/80). Powtórzyła badanie, ale juz tym razem na drugiej rece ( wyszło to samo), zrobiono mi EKG, które wykazało że moje serce bije za szybko!!! Dostałam skierowanie do szpitala (właśnie się szykuję) na kolejne badania, które maja pomóc w znalezieniu przyczyny. Nie ukrywam bardzo sie boję i nie wiem czy to nie jest czasem początek czegoś powazniejszego ? Jeżeli jesteście w stanie mi pomóc, to proszę pomóżcie!!! Ja naprawde mam problem!!! =( z góry wielkie dzięki=)
od leków na cholesterol często bolą mięśnie.Mojego męża bolały bardzo łydki.I wątroba nawalała.Po odstawieniu leków ból przeszedł.Trójglicerydy obniża wyciąg z karczochów.Nalewka ziołowa venoforton poprawia krążenie.Ale skutek jest dobry,gdy stosuje się dietę obniżającą cholesterol.Należy jejściśle przestrzegać.No i co ważne nie palić i nie pić alkoholu.A także codziennie godzinę ćwiczyć- rowerek lub basen,albo szybki marsz- koniecznie godzinę dziennie.Można brac Mg+B6.