Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bajpasy u osoby niesprawnej ruchowo

Gość monikaProszeopomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość monikaProszeopomoc

Witam, moja babcia 85 lat, jest mocno niesprawna ruchowo. Niestety nie porusza sie sprawnie, jedynie w domu majac oparcie w scianach, ewentualnie kuli. Potrzebuje oparcia. Jest nadwaga. Dzis z bolem w klatce piersiowej trafila na kardiologiczny. Poniewaz juz pare lat temu byla w szpitalu z tym samym bolem i koronorografia wykazala juz wtedy dosc mocno przytkane zyly, teraz juz jedyna forma leczenia sa bajpasy.Jutro ma miec ponownie koronorografie i bedzie miala wyznaczany termin operacji. Chcialam zapytać czy po zabiegu bedzie mogla dalej sobie radzic jak dotychczas? Chodzi o to, ze zawsze po zabiegu bajpasow jak czytam na forach, odbywa sie rehabilitacja ktora pozwala wrocic do sprawnosci. Babcia pewnie tez wyladuje na hrebilitacji tylko w przeciwienstwie do wielu tu piszacych - nie da rady *duzo chodzic* ani miec *duzo ruchu*. Czy sam zabieg wszczepienia bajpasow naprawde tak bardzo unieruchamia osoby? Boje sie o jej normalne funkcjonowanie po tej operacji. Czy ktos moze mi troche rozjaśnić sytuację. Rodzina na pewno wypyta lekarzy, ale ja jestem za granicą i już teraz o to się boję, o sam zabieg również. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację.

Mój teść miał bypassy i z tego co pamiętam to nie było większych problemów z powrotem do sprawności .Pewnie na początku rana na nodze i klatce będzie dawał o sobie znać .Oczywiście babcia z racji wieku i zniedołężnienia na pewno będzie dłużej dochodziła do siebie .Może założą stenty i nie będą potrzebne bypassy ?

Gość dziekuje

Dziekuje za odpowiedz, stenty byly pare lat temu, teraz mowa jest o bajpasach. no zobaczymy, trzeba byc dobrej mysli. jednak martwi mnie powrot do formy, juz teraz bolaly ja nogi i jest to dla niej pretekst zeby nie probowac cwiczyc, a co dopiero po wycieciu zyly z nogi, boje sie tez ze zyly w nogach nie sa dobre, nie cwiczone nie ruszane ... boje sie naprawde