Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Barlowa a zwolnienie ze służby wojskowej

Gość Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej ci sie to nie uda skoro bierzesz tylko magnez i nie masz zadnych objawów mozesz spokojnie odbyc sluzbe wojskową ja tez mam zespol barlowa tylko z objawami (które naprawde komlikują mi zycie ) biore magnez i dozywotnio metohexal znaczy sie narazie przerwalam branie tego leku gdyz po zaczęciu brania tych leków zaczely wypadac mi wlosy i nagle pojawila sie u mnie astma oskrzelowa czytalam ze to moze byc przez te leki w razie jakichkolwiek pytan moje gg 2801668 pozdrawiam
Ja właśnie dzięki Zespołowi Barlowa dostałem kategorię zdrowia D, z tym, że po odwołaniu. Początkowo komisja uznała, że jestem zdolny do wykonywania służby (pomogło dostarczenie szczegołowych wyników badań serca) Pozdrawiam
Tomek, a bierzesz jakieś leki? Masz objawy? Bo w moim przypadku nie jest to chyba bardzo zaawansowane, skoro mam brać tylko magnez... Natomiast na wstawkę mam przynieść tylko diagnozę, więc komisja nie będzie wiedziała jak daleko jest to posunięte. Chodzi mi głównie o to, czy na podstawie samej diagnozy, słyszalnych szmerów i ewentualnie objawów mogę zostać zwolniony? Czy ten zespół jako wada klasyfikuje się do kategorii D, czy może tylko jego bardzo zaawansowana forma? Bo z tego co napisałeś, wnioskuję, że to drugie. Ale wolę się upewnić ;) Pozdrawiam!
Łukasz ! nie idę coprawda do wojska ale mam tą przypadłość! Czasem trzeba LAT ,żeby podczas bardzo szczegółowych badań wyszły jakieś zmiany ! Proponuję echo najłatwiej zauważyć tą wadę lub holter ( ale tak jak pisałam nie zawsze musi wyjść !)Pozdr
Miałem już echo i chyba nie jest tak źle, skoro nie dostałem żadnych lekarstw. Ale diagnoza jest:( Hmm, może powinienem dla pewności zrobić jeszcze jedno badanie? Głównie chodzi mi o to, czy zwolnienie z wojska jest niezależne od zaawansowania tego zespołu. Ponieważ na podstawie echa lekarz stwierdził, że na razie wystarczy tylko magnez, a chciałbym zostać zwolniony ze służby...
Łukasz ! no to chyba będziesz miec problem z odroczeniem służby wojskowej lub zwolnieniem z niej !Skoro echo w porządku , bo gdyby coś znaczącego wyszło podczas badania miałbyś szansę , ale tak ...Spróbuj jednak jak radzi Tomek ! Powodzenia ( TY mi kogoś przypominasz :))
Echo nie jest w porządku bo mam zdiagnozowany zespół Barlowa;) Tylko nie mam objawów i na razie tylko magnez:D Właśnie o to mi chodzi. Czy z samą diagnozą i szmerami mam jakieś szanse:D (Ewa, naprawdę? Mieszkasz może w Rudzie Śląskiej?;))
Łukasz :)NIE JESTEM LEKARZEM I NIE DECYDUJĘ O TYM CZY BĘDZIESZ ZWOLNIONY CZY NIE !Ale życzę powodzenia !Powiem Ci że lekarze w wiekszości traktują tą chorobę jako dolegliwość kosmetyczną :( dlatego możesz mieć problem ! Pozdr( niestety to chyba nie TY :) a znam Łukasza z taką dolegliwością !Jeszcze raz powodzenia CI życze !
hej kochani po dluzszej przerwie wrócilam tu do was :) ja dalej biore ten cholerny metohexal (nie mam innego wyjscia ) włosy jak wypadaly tak wypadają (coraz mocniej) niewiem moze mozna zastąpic ten lek czyms innym bylam u pulmonologa i okazało sie ze ta astma oskrzelowa powstała w skutek brania metohexalu :( Dostałam inhalator bo strasznie sie dusze ostatnio moje zdrowie podupada mam silne skurcze codzien tak z 10 :/ boje sie isc do lekarza (juz mam ich dosc naprawde) z kazdym dniem poddaje sie coraz bardziej ostatnio np. zaczełam mdlec np.stoje sobie rozmawiam z kims nagle czuje jak serducho mi wali i pyk leze (glowe sobie rozwaliłam ) i dlatego boje sie isc do lekarza jest mi coraz ciezej :/ Pozdrawiam was choruszki :(
DAMIAN cześć ja obecnie jestem w wojsku już po przysiędze stawałem drugi raz na komisję bo miałem duszący kaszel i też się męczę miałem robione ECHO SER. I wyszło wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej z falą zwrotną /+/.Fala zwrotna przez zastawkę płucną +/++/ przez trójdzielną /++/ z podwyższonym ciśnieniem w prawej komorze 50mmse chciałbym wiedzieć czy to ZESPOł BARLOWA zostałem zwolniony za kilka dni wychodzę ale ja chciałem odbyć tą służbę napiszcie co o tym sądzicie i chyba będę musiał zwolnić tempo POZDRAWIAM JESZCZE Z JEDNOSTKI