Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki trójdzielnej płodu

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wczoraj na USG w 25 tygodniu ciąży ginekolog stwierdził u dzidziusia niedomykalność zastawki trójdzielnej i powiedział, że ta niedomykalność nie jest ani mała ani duża tylko taka średnia i trzeba to obserwować. Czy to jest jakaś wada serduszka maluszka? Czy to jest normalne u takich maluszków? Czy to mu przejdzie i czy te zastawki będą się zamykały jak należy? A co jeśli się te zastawki będą niedomykały w większym stopniu (niż średnim, jak to jest teraz)? Czy to jest wada serduszka i czy można z tym normalnie żyć? A może to się operuje? Proszę,pomóżcie co robić? :(
Tak to jest wada serca moze powstac z dnia na dzien w zasadzie nie jest to grozna wada sama ją mam a mam 21 lat tylko strasznie komplikujaca zycie ale dzidzius moze nie miec objawów bo ta wade dzieli sie na 2 z objawami i bez objawów ja mam akurat z objawami niedomykalności zastawki, powodującej cofanie się części krwi do wnętrza przedsionka, czyli w przeciwnym kierunku do właściwego kierunku przepływu krwi. Nieprawidłowy przepływ przez zastawkę trójdzielną – jej niedomykalność - obserwuje się u około 8% płodów zdrowych pod koniec pierwszego trymestu ciąży ale dobrze ze lekarz wczesnie ja zauwazył bądz dobrej mysli bedzie dobrze musi byc Pozdrawiam cie mile i serdecznie :) mój numer gg jak bys chciala porozmawiac 2801668
Przede wszytskim warto obserwować serdzusszko nienarodzonego maluszka. Nie jest to wada ciężka, choć subiektywnie każdy rodzic tak to chyba właśnie odbiera. Nie wiem kto wyukonywał to badanie , ale dobrze jest powtórzyć w ośrodku referencyjnym. Zalezy gdzie mieszkasz. W każdym razie w całej tej sytuacji jeśli po narodzinach niedomykalność będzie jestes w stanie monitorowac niedomykalnośc. Serdecznie zapraszam na ansze forum : http://www.forumsercedziecka.org.pl/ Pozdrawiam ciepło mama nastolatka z niedomykalnością zastawek
Gość mamasynka

Witam serdecznie.ponawiam temat.wczoraj podczas badania prenatalnego moja pani doktor stwierdziła niedomykalnosc zastawki trojdzielnej.poza tym kosc nosowa widoczna,przeziernosc karkowa wedlug niej super.reszta tez.czy jest duze ryzyko ze dziecko ma zespol downa???czy jest czym sie martwic???pozdrawiam

Gość Ewa33zToF

Nie ma co panikować. NIedomykalność może się zmniejszyć do czasu porodu. Poza tym nie wiem, dlaczego Pani sądzi, że dziecko,może mieć zespół Downa? Tę wadę można wykryć w badaniach genetycznych, ale one też nie muszą tak prawdziwego wyniku, tzn, podejrzenie zespołu Downa nie oznacza, że dziecko je ma. Pani ginekolog powinien dać Pani skierowanie do kardiologa prenatalnego w celu dokładniejszych badań serduszka dziecka.

Gość Kikana24

Cześć :) Mam pytanie co znaczy ślad w zastawce, mitralnej, trójdzielnej, aortalnej ? Mam jeszcze inne dolegliwości ze strony serca, mam rytm serca 188/min, duszności róznego nasilenie, a leczenie farmakologiczne nie pomaga :(