Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia nieokreślona a leki

Gość XXt

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc,uwagę i wskazówki w danej sytuacji. Z powodu tego,że miałam wysokie tętno wybrałam się do kardiologa,miałam EKG, ECHO Serca,Holter. Lekarz stwierdził tachykardię nieokreśloną,nie przepisał żadnych leków,jedynie zalecił brać magnez ale odstawiłam po tygodniu bo miałam straszne skurcze łydek,że noga nawet bolała przez dwa dni i się trzęsła a dodatkowo ból w klatce piersiowej. Jeśli chodzi o inne objawy to,gdy mam ataki tachykardii(czuję,że mocno bije mi serce) to czuję, że serce mi tak jakby pauzowało, nie mam stanów lękowych. Przechodząc do badań pomocniczych w celu diagnozy to morfologię mam dobrą,lecz gdy znalazłam wyniki krwi z 2008 roku to miałam za mało monocytów, nie wiem jak jest teraz, wyniki badań moczu są też pozytywne, tarczyca też ok. Dołączam kryteria skanowania Holtera: Przedwczesność SVPB: 20% Uniesienie odcinka ST: 200 Obniżenie odcinka ST:100 Pauza: 2000 MSEK Część rytmu bez pauz: Nie Tachykardia: 120p/min. Bradykardia: 50p/min. ( Bradykardia występowała podczas snu.) Czas min. T/B: 3min. Bardzo proszę o Waszą opinię na ten temat bo jednak uważam,że powinnam dostać jakieś leki i coś jest na rzeczy. Dodam,że gdy jestem spokojna to tętno mam tak w okolicach od 75-90 a gdy się zdenerwuję to dobija do 140,nigdy nie zemdlałam, mój wiek to 17 lat.

Witam XXt, Jest mało prawdopodobne, żeby doustny magnez powodował skurcze łydek. Prawdopodobnie były one niezależne od tego leku. Nie wiemy jaki jest poziom potasu we krwi? Być może warto brać potas? Jednakże potas może zalecić tylko lekarz, ponieważ jest to lek na receptę, podczas gdy magnez można kupić w aptece bez recepty. Podczas brania potasu trzeba mieć pewność, jaką dokładnie dawkę potasu lekarz zalecił? Czy TSH jest w normie? Proponuję bardziej się uaktywnić fizycznie. Najbezpieczniejsze z wysiłków są intensywne spacery - początkowo mogą być nie bardzo intensywne, tylko powolne. Warto spacerować co najmniej pół godziny codziennie. Być może wpłynie to korzystnie na Pani tętno.