Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek w przegrodzie przedsionkowej typu ostium primum z przeciekim lewo prawym

Gość Roland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam 49 lat w ostatnim okresie stwierdzono u Mnie podczas badania echa serca ubytek w przegrodzie przedsionkowej typu ostium primum (1,2cm)z przeciekiem lewo-prawym- *niewielkim* (bez przeciążenia prawej komory). Rozszczep przedniego platka militarnego powodujący umiarkowaną niedomykalność zastawki. nieweilkie poszerzenie jam obu przedsionków.Jestem aktywny fizycznie- pracuje. Czasami odczuwam kołatanie serca przejawiająca się uczuciem słabości. Czy powinienm sie poddać operacji serca czy jest to konieczne! Czy z taką wadą można żyć i do ilu lat? a jeżeli nie to proszę o informację o specjalistach oraz ośrodku wykonującym taką operację! Proszę również o wypowiedź osoby który posiada podobną wadę i poddała się operacji! Z góry dziękuję!
Jeżeli nie miałeś gorszych objawów tzn. omdleń, itp. to nie jest tak źle, co Cię skoniło do zrobienia echa? 1,2cm ubytek jest dosyć spory, ale skoro przeciek jest mały oraz nie ma przeciążenia lewej komory to nie jest tak źle. Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej jest najczęstrzą wadą i zazwyczaj odkrywaną w tym czasie u dzieci w wieku przedszkolnym, lub niżej. Zdarzają się też dosyć często przypadki późniejszego odkrycia wady. Znałam osobę która przeżyła z wadą 74 lata nawet o niej nie wiedząc. O niedomykalność zastawki nie masz się co martwićm jesżeli jest niewielka... nawet nie wyobrażasz sobie ile ludzi żyję nią. Bardziej niepokojący jest ten rozszczep płatka. Ale według mnie nie jest źle... oczywiście nie znam dokładych badań itd., ale będzie dobrze. Pozdrowienia
Ubytek w przegrodzie typu ostium primum w chwili obecnej zaopatrywany jest tylko operacyjnie. Rozszczep płatka i niedomykalnośc mitralna sa to charakterystyczne cechy towrzyszące tej wadzie. Kiedy operowac ? Ważne są inne parametry echo tzw. Qp do QS , wielkośc jam prawego serca , ciśnienie w krązeniu plucnym. Z jedenj strony operacja serca zawsze jest sprawa powazną , z drugiej nie warto czekac zbyt dlugo ,aż do rozwinięcia sie zmian w krazniu płucnym w postaci nadciśnienia płucnego. Polecam ewentualnie konsultację kardiochirurgiczną
Witam.Mam prośbe jesli Pan wróci na tą strone to prosze mi napisac jak potoczyła się Pana sytuacja.Czy mial Pan operacje?Jak długo trwała?Jak się po niej Pan czuł?Ja mam identyczna wade tylko przeciek mam 1,4cm.tak jak Pan rozszczep przedniego platka a do tego powiększona prawą komore serca.Bede wdzięczna za informacje.
Gość Magdalena :)
mój syn 18 lat - dziś - 2 lata temu miał zabieg zamkniecia ubytku miedzyprzedsionkami Zabieg odbył sie w Zabrzu metodę przezskórną Zabrze 2006 ( ubytek zamknięty parasolką Straflex ) miał z powodu wady zaburzenia rytmu ( przeszedł też zabieg ablacji) oraz niedomykalnosc zastawki trójdzielnej oraz powięksdzoną prawą kokmore serca Dziś jest wszystko dobrze , jeśli masz jakies pyttania chetnie odpowiem
Dziekuje Magdaleno za odpisanie mi.Jestem wdzieczna za kazda informacje.Prawdo podobnie juz mi wczesniej odpisywalas.U mnie jest sytuacja taka jak pisze Izabela.Nie da sie zamknac przezskornie.Po wykonanych badaniach lekarze zdecydowali ze trzeba otworzyc klatke.Beda musieli zamknac mi przeciek i zrobic plastyke bo mam rozszczep przedniego platka zastawki mitralnej.Dla tego tak bardzo sie boje i tak to przezywam.A przed zabiegiegiem jak czul sie Twoj syn?Ja w chwili obecnej jestem bardzo oslabiona i dokucza mi cos takiego jak bym miala powietrze w przelyku.Caly czas mysle czy moze to z tego powiekszonego serca?Nigdzie nie moge znalezc informacji czy osoba z taka wada moze cos takiego dokuczac?Napisz czy Twoj syn mial ASD II?Ja mam ASD I,powiekszona prawa komore serca i rozszczep przedniego platka zastawki mitralnej.Dziekuje za odpisanie.
Gość Magdalena :)
mój syn miał tętniaka IAS z mnogimi ubytkami , potem w skrócie pisali na wypisach ASD II , z powodu przecieku miał powiększona prawą komorę serca , czuł się raczej dobrze ( trenował ) ale po incydencie zasłabniecia w szkole okazało się że ma zaburzenia rytmu serca ( częstoskurcz) a potem wyszło jeszcze że ma ubytek . Innych dolegliwosci mi nie zgłaszał , ale wiesz każdy przypadek jest inny , Nie martw się , są gorsze wady serca ( nie wspomnę o tych nieoperacyjnch) Trzymam kciuki , powodzenia
Ubytek typu otworu pierwotnego ASDI - częsciowy kanał przedsionkowo-komorowy zwany ubytkirm przegrody międzyprzedsioinkowej typu otworu npierwotnego, to ubytek o półksięzycowatym kształcie, zlokalizowany w dolnej części przegrody międzyprzedsionkowej, tuz powyżej poziomu zastawek przedsionkowo-komorowych. Ubytkowi towarzyszą róznego stopnia nieprawidłowości zastawki mitralnej,która z tego pwoowdu staje się niedomykalna. Częściowy kanał przedsionkowo-komorowy koryguje sie w 2-3 roku zycia z wykorzystaniem analogicznej techniki, jakąs tosuje się do zamykania ubytku przegrody międzyprzedsionkowej w przypadku całkowitego kanału przedsionkowo-komorowego. W krązeniu pozaustrojowym i hipotermii. Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej zamyka sie łątą pobrana uprzednio z osierdzia. Zamknięcie ubytku poprzedza plastyka lewostronnej zastawki przedsionkowo-komorowej tj mitralnej.