Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne i uporczywe bóle w klatce piersiowej nasilające się w czasie zdenerwowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 19 lat. Od prawie 3 lat mam bóle w klatce piersiowej. Około 4 lata temu stwierdzono u mnie astmę (spirometria), lecz nigdy nie miałam żadnych objawów. Na początku myślałam, że bóle w klatce związane są właśnie z astmą, lecz nie towarzyszyły im żadne duszności. Bóle są bardzo silne i uporczywe. Potrafią trwać od kilku godzin do kilkunastu. Są bardzo absorbujące, ponieważ kiedy trwają nie potrafię skupić się na niczym innym. Czasami znikały na kilka miesięcy, ale od roku trwają coraz częściej...niemal codziennie. Najczęściej nasilają się wieczorem. Było też tak, że nie mogłam przez nie spać bądź budziły mnie i nie dawały spokoju. Jak już wspomniałam, są uporczywe i absorbujące. Towarzyszy im momentami uczucie gniecenia, rzadziej pieczenia, czasami kłucie bardzo mocne i nagłe. Nie zauważyłam, żeby promieniowały w stronę łopatek. Głównie są to bóle zamostkowe kierujące się coraz częściej w prawą stronę klatki piersiowej. Podczas wizyty u lekarza wspomniałam o nich i dodałam, że nasilają się one w chwilach zdenerwowania. Lekarz orzekł, że są to bóle na tle nerwowym. Nie skierował mnie na żadne badania. Jednakże bóle te trwają prawie cały czas..nawet poza momentami zdenerwowania... Moje pytanie właśnie brzmi, czy to aby na pewno bóle na tle nerwowym? Za każdą odpowiedź dziękuję.

Ja bym zrobiła bad. krwi: poziom wapnia i fosforu i poszła do poradni wad postawy do lekarza, który badaniem stwierdziłby czy nie ma skrzywienia w odcinku piersiowym kręgosłupa.Ból w klatce może byc między innymi od skrzywienia kręgosłupa.Kręgosłup naciska na żebra,a żebra na mostek i stąd ten ból.Jeśliby się okazało,że to ma przyczynę w kręgosłupie, to radzę sprawdzić na czym śpisz. Niedopuszczalna jest wersalka z takimi podwyższeniami na obu końcach, bo wtedy sie śpi ze zgarbionymi plecami.Najlepsze jest łóżko drewniane z grubym twardszym materacem.Wtedy leży się na płaskim .I dobra jest pod głowę poduszka specjalna wyprofilowana ,która we śnie podpiera kark.Może też być coś z przełykiem lub żołądkiem.Przepuklina przy wejściu do żołądka może powodować objawy podobne do astmy.Jakiś kaszel i swisty po jedzeniu.Dlatego należy jeść jednocześnie małe ilości pokarmu i nie kłaść się po jedzeniu.