Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze i napady czestoskurczu a paroksetyna

Gość Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :) Witam wszystkich :) Moj problem wlasciwie polega na tym ze nie mam tak naprawde zdiagnozowanej dolegliwosci ani jej przyczyn do konca. Od małego bylem osoba dość pobudliwą i nerwową, a w wieku 5-6 klasy podstawówki przyplątała mi się narwica natręstw. Teraz oczywiscie juz te mysli nie dreczą mnie tak jak bylo dawniej, ale jeszcze caly czas przyjmuje leki, choc niedlugo planuje z nich wychodzic. Jest to preparat o nazwie *Rexetin* zawierający chlorowodorek paroksetyny jako substancję czynną. Równocześnie mam pewien klopot z sercem. Morfologicznie nie mam wad serca, co wykazaly kilkakrotne badania USG (ostatnie kilka lat temu), nie licząc struny rzekomej która kardiolog nie uznal za nic niebezpiecznego ani potencjalna przyczyne zaburzen. Jednak jeszcze zanim przyjmowałem lek Rexetin zdarzały mi sie nieraz (kilka razy na miesiac, bez ustalonej czestotliwosci) szybkie bicia serca, ktore dodatkowo byly bardzo nierównomierne. Szczegolnie łatwo wystepowaly w pozycji leżącej na wznak i podczas wdechu. Wówczas pojawialy sie dodatkowe skurcze, po ktorych następowała krotka przerwa, nieco dluzsza od tej pomiedzy normalnymi uderzeniami, następnie serce bardzo szybko zaczynało bić, a w trakcie tego szybkiego bicia zdarzaly sie uderzenia o losowej sile, slabe, ledwo wyczuwalne, i takze bardzo silne. Towarzylo temu, jak rowniez poprzedzalo na kilka sekund uczucie przewracania sie czegos i laskotania za mostkiem. Najcześciej wowczas przestraszylem sie i wzdrygnalem, co powodowalo ze po kilku sekundach badz jeszcze krocej wszystko powracało do normy. EKG robione wowczas nie wykazywalo zadnych zmian, takze holterowskie (podczas zadnego z tych badan nie wystapily te dodatkowe skurcze ani szybkie bicie). Kiedy zaczalem przyjmowac paroksetyne(mialem tak 11-12 lat) po kilku latach gdy podobnie wciaz sie mi dzialo poszedlem do lekarza. Echo nie wykazalo zmian, natomiast w EKG byl czesciowy blok prawej odnogi pęczka hisa, ktory w niedlugim czasie (moze miesiaca, kilku) juz byl całkowity. Kilka lat temu idac ulica wlasnie serce zaczelo mi tak bic szybko, ale trwalo to wowczas dlugo, moze nawet 10 - 20 sekund. Mialem wrazenie ze zaraz zemdleje, robilo mi sie ciemno w oczach, ale wszystko zdazylo minac. Teraz mam skierowanie do lekarza kardiologa i zamierzam jak najszybciej go odwiedzic, choc juz nie raz bylem u roznych i zawsze konczylo sie na tym ze jestem nerwowy. Bo fakt, jestem, ale poza tym czuje ze naprawde nie panikuje i to nie hypochondria, lecz jak najszczersza prawda. Dodam mam niedawno skonczone w maju 18 lat. Wciaż mi sie to zdarza, dosc rzadko, ale nie sposob tego przewidziec. Przyjmuje paroksetyne wciaz (20 mg/dzien) ale w ulotce o zaburzeniach tego typu wiele nie pisze, co najwyżej mogą występować wahania ciśnienia. Byc moze to zbieg okolicznosci. Czy ktos domysla sie co mogloby byc przyczyna takich zaburzen? Czy faktycznie to tylko nerwy?
Gość abisynka
czasami nie ma samej przyczyny. szczerze to nie wiadomo skąd się takie zaburzenia biorą. no zazwyczaj jest to spowodowane dodatkową drogą w sercu ale nie zawsze. a czasami przebytych chorób zapalnych w sercu. koniecznie idź do lekarza zwłaszcza jak piszesz że pojawił się u ciebie blok. nie ma co tego lekceważyć idź do kardiologa od zaburzeń rytmu serca i niech ci zrobi dokładne badania i ustali sposób leczenia. to że jesteś nerwowy to szkoda ale kto dziś nie jest nerwowy? te zaburzenia nie muszą być przyczyną nerwowości itp zwłaszcza blok. łukasz idź jak najszybciej do lekarza. pozdrawiam abisynka