Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na cholesterol przy wydłuźonej aorcie i powiększonej sylwetce serca

Gość waigt79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wlasnie dowiedzialem sie ze mam cholesterol 240 przy normie do 200 . oraz mialem wykonane badanie rezonansem magnetycznym odcinka piersiowego szyjnego i glowy w zwiazku z podejrzeniem stwrdnienia rozsianego na oddziale neurologii.w opisie tych badaniach znalazlem opis ze moja sylwetka serca jest powiększona i wydluzona aorta.dodam ze nigdy nie chorowalem na serce. mam 35 lat .dodam ,żę moj lekarz rodzinny nie chce przepisywac mnie zadnych ;lekow na zbicie cholesterolu z uwagi na moj wiek .CZy leki na zbicie cholestreolu moga mnie zaszkodzic? czy maja jakis wplyw na wydlużona aorte.?oraz na powiększona sylwetke serca? co powinienem zrobić? prosze o pomoc?

Gość hgfyhjukm

Witaj. Moj cholesterol to 254 i tez nie mam lekow, nawet specjalnie nie mam diety bo w sumie mam to gdzieś:)) Dobry cholesterol mam 99,8 a zły 134 (gdzie prawidlowe stężęnie bodajże było do 115 więc chyba tak tragicznie nie ma??)

Nie przesadzaj z tym wysokim cholesterolem. Dawniej norma była do 240.Możesz go zbić o co najmniej 20% ,jeśli chcesz.Możesz stosować odpowiedni sposób odżywiania:Wszystko masz w artykule pt.; ,,Cholesterol i trójglicerydy**autor:S.Gromadzki.Przeczytaj sobie.Ale tylko częśc dotyczącą diety,nie przejmuj się podanymi tam liczbami.I w żadnym wypadku nie bierz żadnych leków na zbicie cholesterolu.Wystarczy odpowiedni sposób odżywiania i codzienny ruch.Zbadasz za miesiąc i wynik będzie OK. Może być podwyższony jeśli poprzedniego dnia jadłeś słodkie, tłuste itp.Przed badaniem nie jeść 14h.