Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w klatce piersiowej i kołatanie serca a arytmia

Gość Darek91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Darek91

Witam, Mam 23 lata i podejrzewam u siebie arytmię. 8 Miesięcy temu zacząłem odczuwać kłucie w klatce piersiowej w różnych miejscach, niedługo potem miałem pierwszy *atak*. Poczułem jakby serce na moment się zatrzymało, a następnie uderzało znacznie mocniej i to powtórzyło się kilkakrotnie. Trafiłem na pogotowie gdzie jedyne co stwierdzono to niski poziom potasu we krwi i uzupełniono mi go kroplówką. Po dwóch tygodniach ataki zaczęły się powtarzać. Obraz EKG, jak również echo serca nie wykryły niczego niepokojącego. Badanie holterem EKG również nic nie wykryło ( w trakcie badania nie miałem *ataku*). Aktualnie klatka piersiowa na wysokości mostka nadal mnie kuje, lub mam wrażenie ucisku, ciężaru. *Ataki* występują najczęściej kiedy leżę lub siedzę, nie dostrzegam związku z natężonym stresem. Podczas wysiłku fizycznego czuje się świetnie i nigdy w jego trakcie nie odczułem nic niepokojącego. Zastanawiam się czy to arytmia czy może jakaś forma nerwicy? Jestem osobą która łatwo się denerwuje ale w życiu nie jestem narażony na permanentny stres, znajomi uważają że często za bardzo przejmuję się stanem swojego zdrowia. Nie wiem co dalej, ponieważ żaden lekarz mi nie może pomóc. Ataki znacznie utrudniają mi życie i chciałbym zrozumieć czym tak na prawdę są i jak mogę im zapobiec. Moje ciśnienie waha się w przedziale 125/75 do 145/90, najczęściej utrzymuje się mniej więcej na średnim poziomie. Czy ktoś miał podobne objawy? Proszę o pomoc, radę, jakąkolwiek wskazówkę :)

Witam Darka, Ciśnienie tętnicze 145/90 jest za wysokie i warto często je kontrolować i zapisywać wyniki. Być może nadszedł czas, żeby leczyć nadciśnienie? Warto też wyjaśnić, dlaczego miał Pan obniżony poziom potasu w surowicy krwi. Czy bierze Psn leki odwadniające na obniżenie ciśnienia bez stosowania doustnego potasu? Czy obficie się Pan pocił lub dużo wypijał płynów, po których oddawał Pan dużo moćzu? Obniżony poziom potasu może być przyczyną zaburzeń rytmu serca i dlatego warto od czasu do czasu kontrolowąć poziom potasu we krwi. Pomidory i sok pomidorowy mają dosyć dużo potasu i może Pan jeść więcej pomidorów lub pić sok pomidorowy.