Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls, omdlenia i uczucie pustki w klatce piersiowej

Gość Gabriela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gabriela

Chodzę do kardiologa. Mam zdiagnozowaną wypadanie płatków serca ze śladową niedomykalnością zastawek. Przyjmuję cały miesiąc magnez, na miesiąc kolejny odstawiam i znowu przyjmuję po miesiącu. Jednakże w lutym na WF-ie omal nie zemdlałam. Pierwszy raz w życiu. Pojawiły mi się mroczki przed oczami, ale jakoś próbowałam powstrzymać mdlenie i udało mi się. Później był miesiąc spokoju i tym razem omal nie zemdlałam w autobusie, gdy wstałam z siedzenia i podeszłam do drzwi. Przez 30 min czułam takie jakby *trzepotanie* serca, które odczuwałam już wcześniej, ale lekarka powiedziała, że to jest wtedy jak się przeciążę i to ze względu na moją chorobę. Zmierzyłam sobie puls i miałam 125 oraz podwyższone lekko ciśnienie rozkurczowe. Ogółem mam wysoki puls, a niskie ciśnienie. Ciśnienie zwykle waha mi się w okolicach 98/65, a puls 90-110. Ale przy tych omdleniach osiąga on np 125. Przeszło mi to dopiero jak się położyłam i dałam nogi wyżej od głowy. Później już nie mdlałam. Jedyne co, to czułam od czasu do czasu kłucie po lewej stronie. Dzisiaj natomiast idąc, parę razy poczułam taką pustkę, takie uczucie głuchoty w klatce piersiowej. Myślałam, że znowu omdleję. Ale jednak nie. Jak myślicie, co to może być?

Witam Gabrielę, Opisywane objawy mogą być związane z zespołem wypadania płatka zastawki mitralnój. Warto unikać przesadnie dużych wysiłkow fizycznych. Można porozmawiać z trenerem - prowadzącym zajęcie z WF-u, żeby zwolnił Panią z większych wysiłkow. Warto pamiętać, żeby nie stać długo w jednym miejscu, tylko w miarę możności trochę spacerować lub chociaż zmieniac miejsce w pomieszczeniu, w którym jest dużo innych osób. Ważne jest, zeby nie wstawać gwałtownie z krzesła lub fotela, kiedy się dłużej siedziało. Podobnie warto powoli wstawać z łóżka. Może też porozmawiać ze swoim lekarzem, czy nie warto stosować w bardzo małej dawce leku zwalniającego tętno? W bardzo małej, żeby nie obniżył dodatkowo ciśnienia. Np. Propranolol w tabletkach po 10 mg i dodatkowo stosowany po pół tabletki dwa lub trzy razy dziennie. Albo tylko w razie szybkiego bicia serca.