Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak apetytu i problemy z koncentracją po rozstaniu z chłopakiem

Gość Klaudiaklk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Klaudiaklk

Ostatnio rozstałam sie z chlopKiem. Nie mogę sie pozbierać. Potrafię przetrwać dzień na jedyn posiłku. Mie odczuwam głodu. Tylko leżę w łóżku. Czasami jest mi niedobrze. Nie mogę sie na niczym skupić. Zapominam o wielu ważnych sprawach. Co powinnam zrobic? Kiedy to przejdzie?

Witam Klaudiaklk, Rozstanie z osobą, z którą była Pani silnie związana emocjonalnie, jest oczywiście dużym stresem. Dlatego opisywane objawy obniżonego nastroju i nawet depresji, są prawdopodobnie związane z tym wydarzeniem. Nie warto leżeć w ciągu dnia w łóżku, ponieważ szkoda życia. To noc jest do spania, a nie dzień. Warto chodzić dużo na spacery. Słuchać muzyki klasycznej, najlepiej barokowej. Nie stronić od ludzi, tylko spotykać się z nimi. Niekoniecznie trzeba opowiadać o przykrej historii z ostatnich dni - warto rozmawiać z ludźmi na tematy, które ich interesują. Jeżeli jednak opisywany przykry nastrój będzie uniemożliwiał Pani normalne funkcjonowanie, to wtedy być może pomoc psychiatry i psychologa okażą się pomocne. Warto robić notatki spraw do załatwienia - na papierze lub w formie elktronicznej. Wtedy łatwiej będzie nie zapominać o sprawać ważnych, których pominięcie może okazać się dla Pani niekorzystne teraz i w przyszłości.