Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powrót do pracy po wszczepieniu zastawki mechanicznej aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Janusza, Nie wiadomo, czy sprawa dotyczy Pana osobiście, bliskiej dla Pana osoby, czy jest Pan właścieielem firmy, która zatrudnia pracownika, który przebył operację wszycia sztucznej zastawki aortalnej? Jeżeli Pan sam jest pacjentem, który ma decydować się na tego typu operację, lub już ma ją Pan za sobą, to wtedy to pytanie warto zadać swojemu lekarzowi - kardiochirurgowi lub kardiologowi, który kierował Pana na operację - ponieważ dużo zależy od charakteru Pana pracy. Powrót do pracy biurowej jest możliwy po zagojeniu się rany, czyli dosyć szybko. Natomiast jeżeli praca jest związana z wykonywaniem ciężkich wysiłków fizycznych, to jest wątpliwe, czy powrót do tej samej pracy będzie właściwym rozwiązaniem. Mostek (przecięta kość na pół i następnie połączona szwami metalowymi) zrasta się zazwyczaj w pełni w ciągu kilku miesięcy. Dlatego przez pół roku zaleca się noszenie stabilizatora mostka - rodzaj gorseta z elastycznego materiału. Nie doradza się powrotu do polowania zbyt szybko, ponieważ uderzenie kolby strzelby może spowodować pęknięcie mostka. Oczywiście myśliwych, żyjących z polowań już dzisiaj zasadniczo nie ma, więc prawdopodobnie nie pracuje Pan jako myśliwy. Jest wiele innych problemów związanych z powrotem do pracy. uwzględnia się stan ogólny chorego, stan wydolności serca, stan zagojenia rany i stan stabilności mostka (czy obie części mostka są zrośnięte?). Decydującą rolę w odpowiedzi na Pana pytanie, jest rodzaj pracy, którą ma wykonywać osoba po tego rodzaju operacji.

JANUSZ74, Na Twoim miejscu wstrzymałbym się z powrotem do pracy przynajmniej na okres 6 miesięcy. Wiele osób w pierwszym okresie po operacji uskarża się na zawroty głowy co może być niebezpieczne z uwagi na charakter Twojej pracy. Poza tym przez 6 miesięcy mostek powinien się zrosnąć więc zminimalizujesz ryzyko jego uszkodzenia. W trakcie odpoczynku polecam spacery, rower, basen oraz gimnastykę. Ćwiczenia na pewno przywrócą Ci formę i ustabilizują cały organizm. Powodzenia.

Gość Dariusz2

Uważajcie aby nie przekroczyć 6 m-cy na zwolnieniu, ponieważ jest to podstawa dla pracodawcy aby was zwolnić. Ja miałem operację w kwietniu, obecnie jestem na zwolnieniu, a do pracy planuję wrócić pod koniec sierpnia, wcześniej nawet nie mam zamiaru.