Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej i duszności po ciąży a nerwica

Nanncy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 2 tygodnie temu urodziłam córeczkę poprzez cesarskie cięcie. Od 7 miesiąca ciąży zaczęły mi się uciski, uczucie gniecenia w klatce piersiowej. jakby ktoś położył mi na nią cegłę, ból ciężki do opisania. Niezbyt silny ale pojawia się przy nim uczucie duszności a co za tym idzie - lęk, bo nie wiem co się ze mną dzieje i czym jest to spowodowane. Ucisk nasila się przy pochylaniu, skłonach, myciu zębów, złej pozycji leżenia/siedzenia, ale także nasila się przy nerwach. Przed ciążą miałam zarówno problemy nerwicowe (tachykardia, silne lęki) jak i kręgosłupowe (bóle, kołnierz ortopedyczny na odcinek szyjny). Wykonałam usg serca, usg tarczycy a także badanie Holtera, Badania wykazały skłonność do tachykardii (zażywałam Isoptin i Neospazminę) i niedomykalność zastawek I stopnia, według kardiologa niezbyt istotne. Mam też lekką niedoczynność tarczycy ( w ciąży zażywałam Euthyrox). Nie wykonałam żadnego badania kręgosłupa, ze względu na aparat ortodontyczny. Większość lekarzy mówiła, że odczucia pewnie są spowodowane ciążą, jednak po porodzie nie minęły a ja odczuwam duży niepokój co mi dolega. Czy te dolegliwości mogą być spowodowane nerwicą/sercem? Czy raczej to kręgosłup w odcinku piersiowym? Czy kręgosłup może wywoływać aż takie dolegliwości jak duszność? Jakie wykonać badania (rtg, rezonans)? Które z tych badań można wykonać z aparatem ortodontycznym? Jestem załamana i nie wiem już co robić aby być sprawną dla dziecka.

Przede wszystkim idz do lekarza .A nie wyczytujesz cuda o zatorach .Tomograf można a robić przy aparacie ,bo to nic innego jak rtg .Zatorowość zazwyczaj nie zdąży zaboleć :)Więc to bym wykluczyła jako przyczynę .Za kręgosłupowym pochodzeniem dolegliwości świadczy to ze zdarza się to w określonych sytuacjach .Ale tak jak mówię idz do lekarza ,będziesz spokojna .

Norma to średnia wartość danego czynnika u danej populacji .Myślę że wynik można wziąć za prawidłowy ponieważ gdyby były problemy z krzepliwością to wynosiłby 1,75 .Za prawidłowy przyjmuje się poniżej 0.5 . Np.jeśli norma dla białych ciałek krwi jest 3000-9000 a ja mam 11 000 to nie znaczy ze jestem chora .Po prostu mój organizm tak funkcjonuje .Po drugie D-d mogą być powiększone z innych przyczyn .Pamiętaj ze nie jest to badanie wyrokujące o ew.zakrzepicy .Ja bym była spokojna .Przy zaburzeniach ludzie mają wielokrotnie !przekroczoną normę .Pokaz lekarzowi wynik i zobaczysz ze też nie podniesie larum ,niech daje badania na kręgi