Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybko bijące serce w pośrodku klatki piersiowej

Gość ola12345

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ola12345

Cześć. Od jakiegoś czasu (około pół roku) rzadko, ale jednak, odczuwam bardzo szybkie bicie serca. Nie występuje to po lewej stronie, lecz nieco na środku klatki piersiowej (na poziomie serca). Np. siedzę przy biurku, czytam książkę (więc nie stresuję się, nie jestem pod wpływem alkoholu, kofeiny, narkotyków, wysiłku fizycznego) i nagle serce zaczyna bić kompletnie niezgodnie z moim oddechem, przez około 3-4 sekundy. Bardzo się wtedy boję (mam dopiero 15 lat), robi mi się przez to gorąco. Nie czuję bólu, kłucia... Jest to po prostu chwilowa, krótka, przyśpieszona praca serca. Powtarza się co jakieś 3 tyg. (jak już wcześniej wspomniałam naprawdę rzadko), ale jest przerażające. Nie byłam z tym u żadnego lekarza. Zapewne powie, że to na tle jakiegoś stresu, nerwicy... Ale to się dzieje zupełnie znienacka, jestem spokojna, a tu nagle serce przez chwilę dostaje lekkiego szału. Może to przez dojrzewanie? A może to coś poważniejszego? Proszę o rady :) Może mi ktoś też powiedzieć, czym jest arytmia serca?

Ważne jest to czy towarzyszą Ci inne objawy takie jak: uczucie ciągłego zmęczenia, bóle w klatce piersiowej, zawroty głowy, omdlenia? Chociaż wydaje mi się, że najlepszym wyjściem byłoby badanie. Ja miałam również podobne objawy, w Centrum Kardiologii w Józefowie zlecono mi EKG, badanie krwi oraz zapis aparatem Holtera, lecz jestem trochę starsza od Ciebie więc diagnoza może się różnić.