Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie, bezsenność, skoki ciśnienia, kłucie serca i ból głowy

Nina2222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.mam 22 lata rok temu poszłam do lekarza z powodu zbyt wysokiego tętna .Lekarz od razu stwierdził nadciśnienie tętnicze przepisał mi Atenolol Sanofi po ponad pół roku tebletki zaczęły mi zbyt mocno obniżać ciśnienie więc kazał je odstawić.5 miesięcy temu Wylądowałam w szpitalu z powodu stracenia przytomności i skurczy brzucha stwierdzili Hipokalemię 3.47 podali mi kroplówkę i wypisali do domu.Na drugi dzień poszłam do lekarza rodzinnego i przepisał mi kalydum jedna kapsułkę dziennie przez miesiąc czasu.Nie wiele to dało więc kazał mi brać dwie kapsułki dziennie.Po paru tygodniach znów wylądowałam w szpitalu z omdleniem i bólem głowy(mocny ból z piszczeniem w głowie przypominający odgłos czajnika)z ciśnieniem 180/100 pobrali mi krewi i stwierdzili niedobór potasu i magnezu zrobili także tomografię która wyszła dobrzę.Lekarz rodzinny zlecił mi echografię na którą oczekuję bo usłyszał u mnie szmery w sercu(Żaden wcześniejszy lekarz u mnie tego nie usłyszał)robiłam rentgen klatki piersiowej tez wyszło ok morfologia idealna.Bałam się,że to może przez nerki bo mam często powracające zapalenie pęcherza ale kreatynina i mocznik też wyszły ok.Cały czas czuję sie słaba jak bym miała zaraz upaść cierpię na bezsenność,serce wali mi jak młot, mam skoki ciśnienia boje się,że znów stracę przytomność,mam ataki paniki,kłuje mnie serce i jak bym słyszała dzwięk dobiegający z niego,codziennie boli mnie głowa i piszczy mi w niej bylam z tym u laryngologa ale nic nie stwierdził na początku myślałam,że to może spowodowane wychodzeniem ósemki ale dentysta powiedziała,żę ten pisk i ból głowy to nie do tego ponieważ ósemka rośnie ładnie.Dodam,że przez ten czas bardzo mocno się denerwowałam bo byłam prześladowana(stalking)Czy to może być spowodowane tym stresem który przeżyłam?Dodam też,że mam nieregularne miesiączki 6 lat temu miałam wycinany torbiel na jajniku.Niedawno byłam u ginekologa na szczęście jest wszystko w porządku.lekarz z pogotowia zalecił mi sprawdzenie tarczycy i guza nadnerczy bardzo się boje.żyję z niepewnością i z dzwiękami w głowie.Co to może być?Proszę o szybką odpowiedz.

Witam Ninę, Ma Pani nadciśnienie. W pewnym okresie dawka Atenololu okazała się zbyt duża. Być może lepszym rozwiązaniem było zmniejszenie dawki Atenololu niż całkowite odstawienie leku, ale nie badałem Pani nie nie mogę brać za to odpowiedzialności. Skoro ponownie miewa Pani wysokie wartości ciśnienia tętniczego i przyspieszone tętno, to chyba trzeba brać jakieś leki na nadciśnienie. Nic Pani nie pisze o nowej terapii na nadciśnienie? Czy wróciła Pani do Atenololu? Czy przepisano Pani inny lek? Niskie wartości potasu we krwi sugerują, że może brać Pani na nadciśnienie lek odwadniający bez jednoczesnego brania potasu - nic Pani o tym nie pisze. Jeżeli jednak nie bierze Pani leku odwadniającego, ani innego obniżającego potas we krwi, to warto ustalić, jaka jest tego przeyczyna? Przed sobą ma Pani szereg badań, które wiele wyjaśnią. Potasu jest dośc dużo w pomidorach i soku pomidorowym, dlatego może warto wzbogacić swoją dietę o pomidory,