Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przewlekły, kłujący ból w klatce piersiowej

Gość kaasia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaasia

Moje pytanie dotyczy bólu w klatce piersiowej. Jest to ból klujący,tę pod prawą piersią, czasem promieniuje na plecy. Najbardziej go odczuwałam jak dużo paliłam (od miesiąca nie palę, paliłam dużo dwa lata po 7 letniej przerwie) i podczas biegania. Wielokrotnie mówiłam o nim lekarzom, robiłam badania ale nic nie wykazywały. Ostatnie robiłam w lutym usg jamy brzusznej, piersi, rtg klatki piersiowej i podstawowe badania z krwi i moczu. I nic. A ból nie mija. Bywał już uporczywy tak że nie mogłam spać na prawej stronie. Ale zazwyczaj jest delikatny i nie utrudnia funkcjonowania, nawet się już przyzwyczaiłam. Zazwyczaj po miesiącu niepalenia mijało, a teraz nie. Bardzo się martwię, bo mam w historii bliskiej rodziny dwa przypadki raka płuc. Dodam, że w obu ciążach miałam problemy ze *zgniecionym* woreczkiem żółciowym, który mnie bardzo bolał. Miejsce pobliskie, ale ból zdecydowanie inny. Proszę o jakąkolwiek poradę, jakie badania wykonać, gdzie się udać. Co mi jest? Wstyd mi już chodzić do lekarzy, bo patrzą na mnie jak na znerwicowaną pacjentkę, a ja jestem pewna, że skoro tyle lat coś kłuje, to pewnie istnieje jakaś przyczyna...

Witam Kasię, Proponuję zbadać dobrze kręgosłup szyjny i piersiowy. Zacząć można od rentgena odcinka szyjnego i piersiowego kręgosłupa, każdy odcinek 2 zdjęcia: tylno-przednie (PA) i boczne. Pod warunkiem, że teraz nie jest Pani w ciąży. Jeżeli radiolog znajdzie jakieś zmiany, wtedy należy porozumiec się z neurologiem, ewentualnie neurochirurgiem zajmującym się kręgosłupem i zadecydować o dalszych badaniach. Jeżeli zmiany będą niewielkie, być może zabiegi rehabilitacyjne (fizykoterapia) wystarczą. Niezależnie od wszystkiego, warto całkowicie zrezygnować z palenia papierpsów, szczególnie dlatego, że jest Pani obciążona rodzinnie chorobami nowotworowymi.