Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

4 tygodnie temu przeszedłem operację metodą Bentalla ( wymiana zastawki+proteza aorty wstępującej, tętniak ).Jestem w teraz w domu .Czuje się dobrze powoli nabieram sił.Tylko w nocy mam problem musze czesto (6, 7 razy)chodzic do toalety.Mam pytanie czy takie częste oddawanie moczu w nocy to normalny objaw po operacji?Nie ukrywam ze bardzo mnie to niepokoi i męczy bo nie moge sie wyspac.Prosze o rade.Pozdrowienia

Witam Korniszona, Jeżeli otrzymuje Pan leki odwadniające (np. Furosemid, Diuver, Torsemed, Hygroton, Tialorid mite...?) to być może to jest przyczyną częstego oddawania moczu. Szczególnie, jeżeli lek odwadniający jest zażywany po południu lub wieczorem, wtedy jest częste oddawanie moczu w nocy. Jeżeli tak, to można zamienić podawanie leku odwadniającego na godziny poranne. Jeżeli w szpitalu miał Pan przez jakiś czas założony cewnik do pęcherza moczowego, to być może, ma Pan infekcję dróg moczowych. Warto wykonać jak najszybciej badanie ogólne moczu. Jeżeli będą zmiany sugerujące infekcję (stan zapalny dróg moczowych) wtedy warto zrobić posiew moczu. Jeżeli jest Pan mężczyzną w wieku co najmniej 40 lat - wtedy należy brać pod uwagę przerost prostaty - przyda się konsultacja urologiczna i zrobienie badania krwi na PSA. Zacząć trzeba od badania ogólnego moczu i wszystko trzeba robić w porozumieniu ze swoim lekarzem..

Gość Ewa33zToF

Panie doktorze! A czy pacjent po operacji serca może nie mieć cewnika w pęcherzu? ;-) Mnie w Instytucie Kardiologii w Aninie zakładali przy każdej z dwóch operacji. jego wyciąganie było bardzo nieprzyjemne (choć wyjmowanie drenów gorsze). Nie chcę myśleć, jak i kto go wkładał...