Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja przy pozawałowej niewydolności serca

Gość sercowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sercowy

Witam. Na forum zaglądam od jakiegoś czasu ale po raz pierwszy zwracam się z pytaniem. Otóż mąż od dwóch lat leczy się z powodu ciężkiej pozawałowej niewydolność serca. Początkowo farmakologia, po roku wsparta wszczepionym ICD by po kolejnych 6 m-cach wymienić go na CRT-D ze wstepną kwalifikacją do przeszczepu serca. . Niestety, stan serducha systematycznie się pogarsza co odbija się bardzo na funkcjonowaniu innych narządów, m.in. nerek i watroby. Ok. 2 m-cy temu pojawiło się trzepotanie przedsionków. Niestety, nie mija ono mimo leków, pojawiły się wyładowania z CRT-D (jak dotąd 1x ale dość mocno). 2 tyg. temu padła propozycja dializ otrzewnowych a tydzień temu zdecydowano o wykonaniu ablacji (termin mamy za miesiąc). Moje pytanie jest wynikiem niepokoju, czy zabieg nie jest zbyt niebezpieczny dla tak słabego serca? (EF 18%, wszystkie zastawki z niedomykalnością a całe serce znacznie powiększone). Boję się, czy lekarze nie podchodzą do zabiegu zbyt rutynowo...

Witam Sercowy, Prawdopodobnie ablacja w przypadku Pani męża ma być wykonywana, żeby zmniejszyć do minimum przykre wyładowania defibrylatora-kardiowertera z funkcją resynchronizującą (CRTD)? Dodatkowo, przy częstych wyładowaniach znacznie szybciej wyczerpuje się bateria CRTD i wcześniej trzeba wymienić to urządzenie. Jeżeli mają Państwo wątpliwości, czy są wskazania do ablacji i czy nie ma przeciwwskazań, to warto porozmawiać z lekarzem, który zaproponował mężowi ablację. To właśnie z nim nalezy wyjaśnić wszystkie wątpliwości, zanim zapadnie ostateczna decyzja.

Gość sercowy

Wyładowania były 2 w odstępie miesiaca. Drugiego wyładowania mąż nie czuł gdyż wcześniej po prostu *odpłynął*. Ale jest i plus tej interwencji-serducho umiarowiło sie do wczesniejszych ustawien CRT-D i póki co trzyma rytm. Wiem, ze ablacja jest raczej niezbędna, moje pytanie wynikało z obaw czy nie zaszkodzi to i tak już skrajnie niewydolnemu sercu (NYHA III/IV).

Gość sercowy

Minęło nieco czasu i sytuacja uległa diametralnej zmianie. Pogarszający się dość szybko stan serca sprawił że mąż znalazł się na pilnej liście do przeszczepu. Miał ogromne szczęście, nowe serduszko już bije w jego piersiach. A ja jestem ogromnie wdzięczna za ten dar życia, zarówno którzy wspaniałym lekarzom dzięki którym wogóle doszło do zabiegu jak i najbliższym OSOBY których decyzja o podarowaniu serca pozwoliła uratować mojego męża. Dziekuję całym swoim sercem