Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie po zapaleniu mięśnia sercowego

Gość Axis

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magda z Krakowa

Witam wszystkich! U mnie się zaczęło w Wililię 2012, czyli 5 tygodni temu.. Po kolacji wigilijnej zaczęłam się źle czuć Nie miałam gorączki /albo jej nie czułam i nie sprawdzałam/. Ból zaczęłam czuć w mostku, a potem promieniował na żebra i do ramion. Nie w śródpiersiu, a raczej powierzchowny. Kojarzyłam go bardziej z jakimś zapaleniem chrząstek łaczących mostek z żebrami. Trochę spinający /jakby zaciskający pas na żebrach/, kłujący i ewidentnie wzmagający się przy wdechu i pozycji leżącej. Pozycja siedząca i trochę pochylona do przodu - dawała lekką ulgę. Rodzina tego nie wytrzymała i zawiozła mnie na pogotowie do szpitala w Nowym Targu /spędzaliśmy Święta w okolicy/. Zatrzymano mnie w szpitalu na tydzień. Zrobili: RTG, TG /tomografia/ z kontrastem, echo, EKG - wielokrotnie i analiza krwi. RTG wyszło źle: Powiększona sylwetka serca, podejrzenie zapalenia płuc i płyn w okolicy zapalenia. TG też niejasne / np. niewielkie powiększenie węzłów chłonnych/, echo na dolnej granicy normy z frakcją wyrzutową 50-55%.. EKG - złe. To co mi zaczęło wychodzić nieprawidłowo na EKG od tamtego czasu /i trwa do dziś/ to ujemne załamki T / sprawdźcie prawidłowy zapis w necie/. Krew: bardzo podwyższone BNP /640/ i CK-MB /w necie tez jest opis tych symboli i normy/, reszta w normie. Wypisali mnie z zaleceniem do dalszej diagnostyki w kierunku zapalenia osierdzia i zapalenia płuc. W styczniu byłam przez 10 dni w szpitalu na oddziale pulmunologii w Krakowie. Tam miałam EKG wysiłkowe, które niedobrze zniosłam. Zrobiło mi się słabo i spadło mi niebezpiecznie ciśnienie. Muszę zaznaczyć, że obciążenie podczas wysiłkowego EKG, było w porównaniu z moją normalną wydolnością i kondycją minimalne. Po pulmunologii poszłam jeszcze na kardiolagię inwazyjną. Miałam koronarografię. Wyeliminowano chorobę wieńcową, bo wyniki badania wyszły bardzo dobrze. Wypisano mnie z zaleceniem 2 miesięcy zwolnienia, chodzenie na spacery w *zwolnionym tempie*, ogólnym odpoczywaniem i zdrowym odżywianiem *sercowym*. Jeszcze w Nowym Targu podano mi Ibuprom i antybiotyk. Po wypisie z krakowskiego szpitala przepisano mi 9 /!!!!/ leków. Dość poważnych. Ale po wizycje u bardzo dobrego kardiologa - dr Leszka Badacza, zażywam tylko 1; Concor - Cor. Zażywam też zioła PADMA, Żeń-szeń i faktycznie zwracam dokładnie uwagę na to co jem. Czuję się nieźle, nie próbuje na co mnie stać, żeby nie zaszkodzić sobie, ale jednak jestem zdecydowanie słabsza, czuję czasem dyskomfort w klatce z lekkim uciskiem w okolicy serca, lekko mnie przydusza i kręci mi się w głowie. Jak chcecie coś jeszcze przedyskutować, to proszę dzwońcie /może sobie bardziej konkretnie pomożemy niż w szpitalach/ na nr: 605-297-117, e-mail: m.gubernat 1@wp.pl

Gość Magda z Krakowa

Jeszcze raz Magda z Krakowa, Zaraz po moim incydencie bardzo wyraźnie i dość często /kilka razy dziennie/ czułam arytmię, szybkie i mocne tętno utrzymujące się nawet kilka godzin. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Ogólnie spadło mi ciśnienie. Często mam ok.100, a nawet niższe. Nie mam żadnych chorób towarzyszących /przynajmniej do teraz nie wykryto/. Waga bardzo prawidłowa, cukier, chlesterol, wątroba, nerki, tarczyca itp - świetne. Nie palę i nie paliłam, jestem pilotem wycieczek, więc ciągle w ruchu. Ogólnie postrzegana jako *okaz zdrowia*. O co więc chodzi??? Piszcie na forum, dzwońcie na komórkę, lub piszcie na emaila. Czekam!, Magda

Gość nadmiarczasu

Witam! ja się chciałam spytać, co możecie mi polecić, ponieważ jestem, a raczej byłam osobą czynnie uprawiającą sport, niestety zdiagnozowano u mnie zapalenie mięśnia sercowego, która się bardzo pogorszyła (obecnie frakcja wynosi 30%). Nie potrafię sobie jednak wyobrazić życia ograniczonego ruchowo do minimum, poza tym boję się, że przytyję od ciągłego leżenia. Mam 19 lat i ważę jak na razie 55kg. Proszę o odpowiedź

Gość Perfekcjonistka

Mam pytanie. Nie wiem czy to akurat są objawy zapalenia mięśnia sercowego, wiec wolę się dopytać osób które już to przebyły. Zdarza mi się bowiem ból serca(niekiedy podczas wysiłku) albo po prostu gdy coś robię np. oglądam telewizję. Nie mam żadnych potów ani gorączki-może minimalnie podwyższonanie sprawdzałam Szukam akurat tutaj odpowiedzi a nie u lekarza ponieważ rodzice są bardzo zapracowani a ja jedyna nie choruje teraz w domu(długa historia). Jestem nastolatką w wieku około 15 lat. Uczęszczam do szkoły oraz ćwiczę na wf , więc jestem osobą choć trochę aktywną. Tak twierdzę. Często dopada mnie jakieś przeziębienie czy grypa ale po paru dniach przechodzi i nawraca. Taki jakby krąg ciągłych zdarzeń.Ból serca nie jest długi. Nie jestem w stanie określić ile. Różnie to bywa. Dokładniej mówiąc. Dopadają mnie bóle serca kłujący ,pulsujący jakby uciskowy, nieraz mam wrażenie że albo bije za szybko albo za wolno-nierówno do tego ciężko mi się oddycha a o bieganiu czy jakimś sporcie to już mowy nie ma.Mam lekka nadwagę okołu 0,5 kg i stresujący tryb życia oraz bóle głowy,mroczki i przed oczami gdy np. wstaje.. Czy to mogą być objawy zapalenia mięśnia sercowego czy po prostu stres?

38 lat iałem zapalenie wsierdzia uszkodziło zastawke serca wystąpiła niedomykalność aortalna wyrwano wszystkie zęby leczone kanałowo a dodatkowo na zastawce zrobił się wapień i teraz czeka mnie wymiana zatawki istnieje możliwość oderwania się wapienia i może dojść do zablokowania przepływu krwi udar wszysto przez źle leczone kanałowo centrum stomatologiczne nie poczuwa się do winy a zęby lecze u nich od 7 lat  miał ktoś podobną sytuację 

7 godzin temu, Gość Ziulek napisał:

38 lat iałem zapalenie wsierdzia uszkodziło zastawke serca wystąpiła niedomykalność aortalna wyrwano wszystkie zęby leczone kanałowo a dodatkowo na zastawce zrobił się wapień i teraz czeka mnie wymiana zatawki istnieje możliwość oderwania się wapienia i może dojść do zablokowania przepływu krwi udar wszysto przez źle leczone kanałowo zęby centrum stomatologiczne nie poczuwa się do winy a zęby lecze u nich od 7 lat  miał ktoś podobną sytuację