Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol całkowity i trójglicerydy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pindiridna

Nie rozumiem twojego równania ,ale na pewno możesz to wszystko poprawić stosując dietę -ograniczyć tłuszcze zwierzęce do MINIMUM !,często jeść tłuste ryby morskie ,czosnek ,smarować pieczywo Benekolem ,bądź innym tego typu produktem ,dużo warzyw ,owoców ,avocado ,jeśli smażyć to na rzepakowym ,dodawać do sałatek ,surówek oliwę z oliwek na zimno .To na początek :)Zero alkoholu :)Można też robić samemu smarowidło do pieczywa które obniża cholesterol -serek chudy z pojemniczka .do tego pół chudego jogurtu ,10 łyżek oleju lnianego ,3 zabki czosnku zgniecione ,pół łyżeczki kurkumy ,imbiru w proszku do smaku ,sól pieprz do smaku ,wszystko zmiksować na pastę i tym smarować zamiast masła ,pod np.chudą wędlinkę .Oczywiście stosując taką dietę można niechybnie umrzeć :)więc jak smażysz mięso to smaż je w specjalnych torebkach które wytapiają cały tłuszcz który wylewasz potem a smażąc trdycyjnie jeszcze musisz tłuszczu dadać .W ten sam sposób piekąc kurczaka jesz go bez skóry .Robić smaczne psaty z np.makreli do chleba .Może łykaj preparat Cynarex z karczocha który wymiata dosłownie tłuszcz .Mój mąz po 2 tyg.takiej diety miał spadek trójglicerydów z 700 na 200 .Acha niestety ograniczyć słodycze i to mocno .Żadnych ciast ,ciasteczek ,batoników i cukierków .Lepiej zrobić sobie koktajl z bananów z chudym kefirem albo jogurtem .Słodzić stevią .Jest to dieta rujnująca finansowo i psychicznie ale czego się nie robi dla zdrowia .

Gość pindirinda

No widzisz KOKODER ,właśnie dowiedziałeś się że jesteś nieśmiertelny :)No to tak jak pisałam wcześniej dieta wystarczy acertyuikoi owi lub jowej trochę poczucia humoru by się przydało chyba że nie posiada a to bardzo podwyższa 3 glicerydy i grozi zawałem :)Norma 300 była chyba była ale dla słoni .Niedawno .

Nie są to tak złe wyniki .Można je spokojn ie poprawić odżywiając się odpowiednio i ruszając.Zero alkoholu i papierosów.jeśli nadwaga, schudnąć co najmniej 7-8% wagi obecnej.Wskazany basen lub szybkie marsze ,czy biegi w zależności od kondycji i ogólnego stanu zdrowia.Może być też rower treningowy. Codziennie 30 minut.Polecam potrawy: dwa razy w tyg. jeść duszoną na oleju cebuklę.Do gotowej dodawać posiekane dwa ząbki czosnku.Nadchodzi sezon na warzywa, a więc jeść często leczo z warzyw duszonych na oleju kujawskim [podlać wodą] pod przykryciem 20 minut. Przyprawić obficie ziołami prowansalskimi,można nie solić, bo i tak dobre.Można zrobić więcej i dać do słoika,trzymać w lodówce i na drugi dzień zjeść zimne na śniadanie.Skład: dwie małe cukinie, 1 papryka czerwona, 1 pomarańczowa,4 cebule,1 pomidor.Znam gościa w twoim wieku, któremu w ciągu 3 czy 4 miesięcy poprawiły się bardzo wyniki,np. HDL z 26 na ponad 50,a całkowity chol. z chyba ok.290 na ok. 230.Dokładnie nie pamiętam ,ale poprawa była duża w wynikun odżywiania i pływania kilka razy w tyg. ,a w konsekwencji schudnięcia ze 7 kilo.Najmniej spadało w pierwszym miesiącu,a największy spadek zanotował w drugim.Co miesiąc sprawdzał wyniki.Trzeba próbować naturalnych metod , by nie dać się wkręcić w statyny.Te leki szkodzą przeważnie na wątrobę i na mięśnie,ale o tym lekarze nie mówią.Zasada zdrowego życia opiera się na codziennym ruchu i jedzeniu jak najmniej przetworzonej żywnosci i zero używek.Nawet mała ilość alkoholu powoduje,że trójglicerydy wzrastają bardzxo. Tak że bez paniki, spokojnie,odpowiednie jedzenie, dużo ruchu i spookój.Proszę przeczytać artykuł pt. ,,Cholesterol i trójglicerydy,zwłaszcza część dotyczącą odżywiania i nie brać sobie do serca tycxh danych z artykułu, które mówią ,że chol. powinien być sto ileś tam. Jak jest 200 ,to jest b. dobrze.W tej kwestii nie należy panikować, bo wyniki mogą wyjść podwyższone jeśli dzień przed badaniem było się na grilu,wypiło piwo,zjadło ciasto itp.Przed badaniem dobrze jest 14 godzin nic nie jeść.Pozdrawiam.

Gość pindirinda

Cieszymy się że żyjesz :)Generalnie panuje nagonka na cholesterol którą nakręcają głównie firmy farmaceutyczne ,sam podwyższony cholesterol trochę ,tak jak w twoim przypadku nie jest tragedią ,natomiast trójglicerydy -w twoim przypadku jeszcze nie tragiczne to największe niestety zagrożenie i trzeba mieć rękę na pulsie .Warto sprawdzić tez cukier czy nie jest to powiązane z cukrzycą .Jak zastosujesz się do tych wszystkich przepisów medycyna będzie bezsilna ,będziesz żył !

Jeśli pamiętasz o diecie to na pewno pomoże .Pamiętaj tylko ze wieczór przed badaniem nie jeść tłustego i nie póżno bo to może zafałszować wynik .Najlepiej nie jeść kolacji a na ostatni posiłek zjeść coś leciutkiego i dużo wody cały wieczór .opublikuj wyniki :)

Gość adriannas

U mnie okazało się że mam problemy z tarczycą. Po analizie mojego stanu zdrowia doszłam również do wniosku, że całe życie miałam problem z krążeniem. Trafiłam na super lekarkę, która łączy medycynę konwencjonalną z naturalnymi metodami i nie faszeruje od tak lekami. Stosuje je wówczas kiedy są potrzebne. zaleciła ruch i wysoko antyoksydacyjną dietę. Natomiast moja ciotka stosuje wyciąg z różnych roślin- kory, liści itp. parzy je i pije codziennie. Ostatnio stosuje również modrzew dahurski, z którego pozyskuje się taksyfolinę.

Gość KOKODEREUS

Zrobiłem wyniki po równych 5 m-cach: Cholesterol całkowity = był 285 a jest 220 !!! Cholesterol LDL= był 199 a jest 157 Cholesterol HDL= był 43 a jest 37 Trójglicerydy = był 218 a jest 127 !!! Czyli równanie: 285 + 218 = ??? dziś jest łatwiejsze :))) 220 + 127 = ? Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi. Tabletki z Karczocha są po prostu rewelacyjne. Do tego sposób odżywiania jaki mi podpowiadaliście !!! Mało słodyczy, raczej ryby, płatki, pieczywo ciemne ... Będę żył pewnie :))) Miłego weekendu wszystkim życzę !!!

Dalej nie pojmuje tego równania no ale przecież ja wszystkiego rozumieć nie muszę :)Teraz jeszcze musisz podnieść dobry cholesterol ,włącz sobie jeszcze Omega 3 w kapsułkach ale dobrej firmy ,porządnej .I z ciekawości jak z wagą ?Spadło coś czy nie ?

Gość KOKODERUS

To równanie to tylko tak dla żartu, nie ma tu nic ukrytego. Waga mi spadła o około 1,5 kg tylko. Czuje się bardzo dobrze. Jestem z gatunku szczupłych, więc waha 82 kg +/- 1 kg i wzroście 176 cm to norma :))) Pozdrawiam

No tak być może nie miałeś co zrzucić więc tylko czy aż 1.5 kg spadło .Co do Omega 3 to właściwie tylko żeby to była porządna firma ,znana na rynku ,bo czasem pojawiają się preparaty firm no name .Ja np.polecam firmę Moolers ,mają różne trany i preparaty np.tran Omega3 forte ,cena też do przeżycia ,starczy na 2 mies. http://www.doz.pl/apteka/p53318-Mollers_Forte_kapsulki_112_szt

Kokodereus, Ty nie masz dobrych wyników !!!! bo masz za mało HLD do LDL , dla zdrowia aby nie postać udaru czy zawału to sie powinno mięc w proporcjach od 35% wzwyż HLD do LDL . Po Twojej kuracji wszystkie frakcje spadly z HLD włacznie . Poczytaj w internecie sobie na temat cholesterolu . Nawet jakby był niski cholesterol całkowity a stosunek HDL do LDL ponizej 35% to te wyniki sa złe!!!!

Witaj KOKODERUS Nie odstawiaj karczocha,kup Omega 3 i bierz sobie w rozsądnych dawkach. Stres i nerwy też mają wpływ na wyniki cholesterolu (tak twierdzi moja pani doktor).Jest lato,masa warzyw i owoców,korzystaj z nich ile się da.Przecież nie jesz smalcu łyżkami.To nie jest takie proste,żeby wszystko było *tabelkowo*. Ja brałam przez dwa lata statyny na cholesterol,mało brakowało,żebym już nie wychodziła na dwór,wysiadły mi mięśnie.Teraz zbieram się do kupy,lekarka kazała mi na razie nie robić wyników.Dbaj o siebie ,będzie ok.

Kokoderus, w/g mnie to bym odstawiła karczocha, poniewaz jednak i ten dobry cholesterol obniża i nie wiesz jak długo go brać i nie wiesz co bedzie jak go odstawisz. W nieskończoność nie można przecież brać. Może wszystko wesz? Z Omega -3 to tez trzeba sobie najpierw dokladnie poczytać jak to wszystko działa bo w suplementach to wchłanialnośc tego kwasu jest mała i na dodatek trzeba go zjadać z tłuszczami aby był w miare skuteczny. Poczytaj sobie w internecie na temat cholesterolu o faktach i mitach . Jest wiele ciekawych artykułow. Byłoby za duzo pisania aby to wszystko ująć. W/g mnie trzeba sobie ułozyc ogólna dietę na zawsze bo cholesterol w organizmie jest potrzebny człowiekowi i za bardzo obnizanie go moze mieć bardzo zle skutki dla ogolnego funkcjonowania organizmu. Trzeba to dokładnie przestudiować i żyć zgodnie z tym co jest dla danego osobnika najlepsze.ale bez umartwiania sie . Pozdrawiam

Nie wiem co się dzieje z tym wpisywaniem ze mi jakieś cholesterole tu wchodzą .Bierz dalej Cynarex ,Omega3 ,oliwe z oliwek na zimno .Nie panikuj .Jesteś bliżej norm niż byłeś ,najważniejsze że trójglicerydy spadły -to one są największym zagrożeniem dla naczyń ,Hdl podniesiesz dieta i Omegą .Nie panikuj .