Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawiki aortalnej a alkohol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem, ponieważ posiadam wadę wrodzoną zastawki aortalnej II/III stopień, która wykryto mi niedawno. Mam 18 lat, robiono mi dużo badań: ekg dużo razy, echo, holter, pobieranie krwi. Wszystko jest w najlepszym porządku z wyjątkiem mojej zastawki i lewej komory serca, która jest trochę za duża. O ile się nie mylę, to cierpię na nerwice, z tego co wyczytałem, chociaż mi tego nie stwierdzono. Chciałbym się dowiedzieć, czy przy tej wadzie mogę spożywać alkohol, jakie ilości i jaki alkohol najlepiej i ogólnie chciałbym żeby było opisane co sie dzieje z zastawką po alkoholu i czy alkohol może mi zagrozić, czy tylko jest przyczyną do zwiększenia wady. Pije tylko okazyjnie, nie często. Ogólnie możecie opisywać też przy waszej wadzie jak jest z alkoholem. Liczę na dużo odpowiedzi. Pozdrawiam!

A niedomykalność jest przy zastawce trójpłatkowej czy dwupłatkowej? Jeśli chodzi o alkohol to generalnie trzeba powiedzieć szczerze, że szkodzi. Ja mam dwupłatkową zastawkę z niedomykalnością II stopnia. Byłem u kardiologa, powiedział, że jeśli chodzi o alkohol (nawet o to nie pytałem - sam zaczął :) ) to można tam wypić 50tke, czy nawet 100tke wódki, czy coś innego, ale po co się upijać :)

Mam dwupłatkową zastawkę aortalną, leków nie przyjmuje, tylko doraźnie mam leki na sytuacje nerwicowe, ale też nie zawsze je biorę. Ja chciałbym wypić sobie chociaż z 6 piwek na imprezie żeby się poczuć trochę jak inni. Lekarz powiedział mi, że jak ta wada się będzie zwiększać, to będę musiał przejść operacje wymiany zastawki. Czasami odczuwam dyskomfort z tą wadą przy wchodzeniu po schodach, albo jak gwałtownie wstanę z łóżka, kołata mi serce, mam duszności, czasami przy wysiłku fizycznym się szybko męczę. Ogólnie pije normalnie, czasami zdarzało się upić nawet, ale teraz zacząłem się o to bać i dlatego pytam, ponieważ jestem w takim wieku, że imprezy zdarzają się dosyć często.