Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki aortalnej a e-papieros

kamyk011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym się dowiedzieć, czy e papierosy mają zły wpływ na serce. Wiem, że mają, ale chodzi mi o to, czy są lepsze od zwykłych, ponieważ paliłem prawie 4 lata zwykłe papierosy, a od 3 tygodni pale e papierosa i do końca nie jestem tego pewny, czy dobrze robie. Mam 18 lat. Towarzyszy mi chyba nerwica, dosyć często mam z tym problemy, miałem robione echo, dużo razy ekg, pobieraną krew, holtera. Wszystko jest w najlepszym porządku, ale echo wykazało, że mam niedomykalność zastawki aortalnej II/III stopień. Dostałem zwolnienie z wf do końca roku szkolnego, chociaż ćwiczę dalej, ale z umiarem. Ogólnie jestem aktywny fizycznie, a jeśli chodzi o alkohol to pije tylko okazyjnie, czyli mniej więcej co 2-3 tygodnie. Mam nadzieje, że ten temat zostanie pociągnięty. Pozdrawiam i zachęcam do szczegółowych odpowiedzi i pytań.

Witam Kamyka011, E-papierosy wzbudzają nadal dużo kontrowersji i nie ma jednoznacznych opinii na ich temat. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia krytykuje uważanie e-papierosów jako środka do zwalczania uzależnienia od zwykłych papierosów. Szczególnie krytykuje się e-papierosy smakowe (np. ze smakami owocowymi) ponieważ przyciągają one młodzież i dzieci i mogą stanowić wstęp do palenia zwykłych papierosów przez młodych ludzi. Czyli skutek może być odwrotny - mogą nasilić palenie papierosów szczególnie przez dzieci i młodzież. Jeżeli dzięki e-papierosom przestał Pan palić zwykłe papierosy - to bardzo dobrze. Jeżeli pali Pan mniej zwykłych papierosów - to też dobrze. Jeżeli pali Pan tyle samo zwykłych papierosów i dodatkowo *paruje* Pan e-papierosem - to źle. Jeżeli w zbiorniku e-papierosa jest nikotyna, to warto zmniejszać jej zawartość i zejść do zera, czyli żeby nikotyny zupełnie nie było. Potem będzie łatwiej zrezygnować z e-papierosów. Warto brać pod uwagę, że *parowanie* e-papierosem nie jest obojętne dla osób przebywających w tym samym pomieszczeniu. Szczególnie niebezpieczne może być dla małych dzieci, kobiet w ciąży i starszych osób. Trzeba uważać, żeby małe dzieci nie miały dostępu do e-papierosów, szczególnie tych z nikotyną. Deklarowana przez producenta zawartość nikotyny w zbiorniku niekiedy jest przekraczana. Połknięcie zbiorniczka z dużą ilością nikotyny przez mały dziecko (dzieci biorą do buzi i połykają bardzo różne przedmioty) może być dla niego groźne z potencjalnym skutkiem śmiertelnym.

Jeśli chodzi o zwykłe papierosy to nie pale ich w ogóle odkąd zakupiłem e-papierosa. Chciałem się dowiedzieć, czy e palenie nie jest gorsze od zwykłego i czy na moje serce nie będzie miało gorszego wpływu od analogów. Czuje się po nich dużo lepiej, w portfelu od razu zauważyłem poprawę, ale dręczy mnie to, że pale z sumieniem, ponieważ słyszałem, że e papierosy mają specyficzny wpływ na serce, bo mój znajomy ma rozrusznik i lekarz zakazał e palenia, mimo że palił wcześniej zwykłe papierosy. Najbardziej interesuje mnie wpływ na moją zastawkę aortalną, ale też ogólnie na serce, ciśnienie itd.