Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Migotanie przedsionków przy niskim ciśnieniu i tętnie

Gość CDN

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 50 lat i przechodzę menopauzę. Ogólnie czuje się całkiem,całkiem. Od czasu do czasu jakieś uderzenie gorąca , zwłaszcza w nocy. Moim największym problemem jest jednak napadowe migotanie przedsionków , które pojawiło się jakieś rok temu. Nie stosuję HTZ. Czy któraś z Pań ma podobny problem? Wiem, że jednym z objawów menopauzy jest kołatanie serca , czy to to samo co migotanie?

Witam CDN, Kołatanie serca jest pojęciem ogólnym, oznaczającym odczucia pacjetna, czy pacjentki. Migotanire przedsionków, szczególnie napadowe może być odczuwane jako kołatanie serca. Poza tytułem, nie ma dodatkowych informacji - jak niskie jest ciśnienie? - i jak niskie (wolne) jest tętno? Proponuje poradzić się u lekarza, najchętniej u kardiologa, co robić w razie napadu migotania przedsionków? Oczywiście zawsze - jeżeli jest to możliwe - warto mierzyć ciśnienie tętnicze i tętno i zapisywać wyniki. To ułatwi rozmowę z lekarzem.

Bardzo mi miło,że p. doktor mi odpisał! Jak rozmawiam z innymi kobietami to mówią ,że mają palpitacje czy kołatanie , nawet w internecie czytam ,że częstym objawem menopauzy jest właśnie kołatanie serca.I teraz nie wiem czy to moje migotanie mogę podciągnąć pod to kołatanie , które z czasem ustępuje samoistnie np.po jakimś tam okresie czy też ustąpi dopiero jak wezmę HTZ, czy też wręcz przeciwnie HTZ jeszcze te dolegliwości nasili? Troszkę czytam sobie w internecie , i jedni mówią o zbawiennym wpływie HTZ na serce i naczynia krwionośne , a drudzy wręcz przeciwnie. Ja na chwilę obecną serce mam zdrowe . Miałam w przeciągu 7 miesięcy wykonane 2 razy ECHO i 4 lekarzy potwierdziło ,że serce okay. Tarczyca też wykluczona , tak więc albo skaczące hormony , albo już nie wiem co? To napadowe migotanie , destabilizuje mi z dużym *powodzeniem* życie osobiste i zawodowe, nawet zaczynam się bać wyjść z domu . A jeszcze na koniec dodam, że jak w zeszłym roku łapało mnie to cholerstwo to miałam wtedy wysokie ciśnienie i tętno ok.150/90 tętno też ok 100 i Metocard bardzo ładnie mi pomagał , a teraz ciśnienie wróciło do takiego jak miałam zawsze , czyli książkowego 120/80 tętno 75. Teraz problem polega na tym ,że jak nadciąga migotanie to ciśnienie spada mi i ma np.88/68 tętno 42 w związku z czym jak wezmę Metocard lub jakąkolwiek inną tabletkę na zaburzenia rytmu serca, migotanie itp. to one wszystkie obniżają ciśnienie i tętno , mam problem z utrzymaniem pionu i boję się!Dodam, że wszystkie wyniki krwi (morfologia , profil lipidowy, elektrolity, magnez, wapń,cukier, Alt+Ast, TSH, FT3, FT4) są bardzo dobre. Jestem pod opieką kardiologa . Zalecił dorażnie Metocard 50mg i Tranxene 5mg. Jednak teraz ,ponieważ migotanie (kołatanie) w ostatnich dniach się nasiliło i mam to prawie codziennie ,Metocard mam brać rano i wieczorem po 1/2 tabl. Biorę tak i wtedy to migotanie jest jakby przytłumione, ale jest! Wszyscy mi mówią,że jestem zdrowa , a migotanie to nic poważnego , ale pozostaje kwestia jak z tym żyć??? Gdybym miała pewność, że HTZ pomoże to na pewno rozpoczęłabym kurację!

Witam CDN, Jest bardzo mało prawdopodobne, żeby zastosowanie hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) pomogło na napadowe migotanie przedsionków. Obecnie nie zaleca się HTZ ze wskazań kardiologicznych, ponieważ pogarsza rokowanie, a nie polepsza, jak jeszcze dwadzieścia lat temu się uważało. Zatem nie warto brać HTZ. Można stosować objawowe leki stosowane w okresie przekwitania (po ostatniej miesiączce - po menopauzie), ale nie hormonalne. Napadowe migotanie przedsionków, szczególnie jeżeli jest częste, wymaga stosowania leków przeciwkrzepliwych - np. acenokumarol (Acenocumarol, Sintrom) lub warfaryna (Warfin), które wymagają regularnego kontrolowania we krwi wskaźnika o nazwie *INR*. Można też stosować nowe leki przeciwkrzepliwe, np Xarelto lub Pradaxa, które takich kontroli nie wymagają, ale pod warunkiem, że nie ma Pani wady zastawkowej serca. Te nowe leki kosztują znacznie więcej, ale obecnie są coraz częściej stosowane. Można też rozważać leczenie zabiegowe napadowego migotania przedsionków, czyli metodą ablacji. Inne metody zabiegowe (np. zamknięcie uszka lewego przedsionka) są jeszcze w fazie wstępnej i nie przedostały się do rutynowego postępowania klinicznego, przynajmniej w naszym kraju. Wszystkie te rozwiązania można omówić razem z kardiologiem. To razem z nim należy pojąć decyzję. Rzeczywiście, przy niskim ciśnieniu i wolnym tętnie trzeba być bardzo ostrożnym ze stosowaniem Metocardu, ponieważ zwalnia tętno i obniża ciśnienie. Jeszcze raz - wszystkie te wątpliwości należy omówić ze swoim kardiologiem, który bierze odpowiedzialność za Pani stan zdrowia. .