Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aortalna zastawka dwupłatowa a bieganie

Gość Kwadratowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kwadratowy Zapierdalacz

Wczoraj sie dowiedzialem ze mam aortala zastawke dwuplatowa.....zalamka....od 7 lat biegam....coraz dalej, coraz mocniej, coraz wiecej....za tydzien moj pierwszy gorski marathon bo chcialme sie na gory przerzucic..... chyba po tym maratonie przuce sie na bieganie rekreacyjne bo juz mi odbijalo I zaczalem to traktowac bardzo ambicjonalnie.... ;/ 31 l;at na karku, sport od zawsze w moim zyciu byly, nigdy nie zaslablem, po bieganiu czuje sie jak mlodu Bog a tu taka qpa! Musialem sie pozalic....

Witam Kwadratowego Z, Dwupłatkowa zastawka aortalna jest anomalią wymagającą okresowego kontrolowania echokardiograficznego i badania kardiologicznego. Warto omówić ze swoim kardiologiem, jakie wysiłki może Pan robić? Wydaje się, że sporty ekstremalne, typu górskiego maratonu, nie są najlepszym pomysłem dla Pana.

Gość Kwadratowy Zapierdalacz

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam pytanie o wyniki badania USG bo nie bardzo potrafie to zinterpretowac, moze ktos mi pomoze: LVDD 56 mm (N-56) LVSD - 38 mm (N-36) ISV - 13 mm (N-12) PW 10 mm (N-10) Aorta opuszka 38 mm, cz. wstepujaca 34mm, luk 25 mm (N-36) LA 39 mm (N-40) RV 27 mm (N-30) TAPSE > 20 mm zastawka mitralna: prawidlowa, fala zwrotna slad zastawka aortalna: podejrzenie zastawki dwuplatkowej, Vmax 1,1 m/s, fala zwrotna++, 2 jetowa zastawka t.plucnej: prawidlowa, AccT 135 ms zastawka trojdzielna: fala zwrotna slad. Osierdzie - bez plynu, Funkcja rozkurczowa: E/A 1,1 Dt 205 ms Funkcja skurczowa EF 70% bez zaburzen kurczliwosci odcinkowej Wnioski: Lagodna niedokykalnosc zastawki aortalnej w wyniku najprawdopodobniej zastawki dwuplatkowej. Lewa komora niepowiekszona o prawidlowej frakcji wyrzutowej oraz funkcji rozkurczowej. Prawidlowa funkcja prawej komory. Prawidlowe cisnienie w t.plucnej, kontrola za rok Moje pytania: Wartosfci N to chyba norma tak wiec chyba nie ma co sie martwic. Troche tylko nie rozumiem, ze Pani od USG uzyla zwrotow PODEJRZENIE ZASTAWKI DUPLATKOWEJ oraz W WYNIKU NAJPRAWDOPODOBNIEJ.....jakie badanie da mi na 100% informacje czy ja mam w koncu ta wade wrodzona czy nie?