Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pszyspieszone bicie serca, zawroty głowy i ból w klatce piersiowej a początki nerwicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 17 lat i od dwóch dni budzę się w nocy z mocno przyspieszonym biciem serca, mam lekkie zawroty głowy i również lekki ból w klatce piersiowej ( ból jest znikomy, pojawia się gdy już się uspokoję i serce bije w dobrym rytmie). Podejrzewać nerwicę ponieważ: ostatnio bardzo przeżyłam śmierć mojego kotka, mam problemy w szkole od kilku tygodni, którymi bardzo się przejmuję, od dziecka boje się ciemności, demonów, diabła, czesto śpię przy zapalonym świetle z powodu strachu... Koszmarów nocnych praktycznie nie mam. Każdy podejrzany nocny dźwięk jest dla mnie przerażający... Czy to są objawy nerwicy lękowej?

Witam Joannę, Opisane objawy oznaczają zwiększoną wrażliwość. Lepiej nie doszukiwać się od razu u siebie różnych chorób. Warto pójść na spacer przed snem, jeżeli okolica jest bezpieczna do spacerowania. Nie jeść dużo przed położeniem się do łóżka. No, i zastanowić się, dlaczego są problemy w szkole? Może będzie można je rozwiązać i wtedy strachy nocne się skończą.