Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Refluksowe zapalenie przełyku i przewlekłe, aktywne zapalenie żołądka

Gość gastroskopia15

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gastroskopia15

Witam Jakiś czas temu zaczęły się moje problemy z bólami w nadbrzuszu. Bóle są promieniujące do pleców do łopatek w zasadzie to mam wrażenie że nawet bolą mnie ręce. Podczas bólu z trudem oddycham, robię się żółta na twarzy i rękach, czasami przechodzi po 10 minutach czasami po ponad godzinie. Podczas bólu nie mogę ani piernąć ani beknąć dopiero gdy to sie uda ból ustępuje.Do tego dochodzi częste bekanie - samym powietrzem nie odbija mi się żadną kwaśną treścią, częste śmierdzące wiatry i raz na jakiś czas cuchnący stolec (w między czasie stolce mają normalny zapach). Zapach jest taki jakby coś gniło, obcy ludzie nawet tak stwierdzili jak miałam przyjemność załatwiania się w publicznej toalecie w hipermarkecie. Smród byl tak straszny ze kto wchodził to komentował, że coś gnije. Byłam z tym u lekarza pierwszego kontaktu, wysłał mnie do chirurga. Ten stwierdził, że to zapalenie żołądka i wysłał na gastroskopie. Oto wyniki gastroskopii: Przełyk drożny, błona śluzowa w górnej i środkowej części bez zmian. W dolnej części niewielki obrzęk, zaczerwienienie śluzówki. Stycznie do linii pojedyncze ubytki nabłonka o długości 2-3mm. W inwersji podwypustowo cechy nieszczelności wpustu. Jeziorko śluzowe z domieszką żółci i śluzu dość obfite. Żołądek o prawidłowym świetle i ruchomości ścian. Błona śluzowa całego żołądka rozpulchniona ogniskowo umiarkowanie przekrwiona, zaczerwieniona szczególnie w antrum. Odźwiernik o prawidłowej symetrii drożny. Opuszka dwunastnicy kształtna bez ubytków. Błona śluzowa części pozaopuszkowej w granicach normy. Rozpoznanie: Refluksowe zapalenie przełyku typu A wg LA. Przewlekłe aktywne zapalenie żołądka. Test ureazowy na HP ujemny. Czy moje powyższe dolegliwości są wynikiem tego zapalenia żołądka czy może to coś bardziej poważnego z jelitem i powinnam mieć wykonaną kolonoskopie. Proszę o odpowiedź dodam, że jestem młodą osobą poniżej 30 roku życia raczej o aktywnym trybie życia. Do tego doszły teraz problemy w przełykaniu pokarmu, czuje się non stop wzdęta, a jak nie zjem burczy mi w brzuchu a i tak się odbija. Uczucie przelewania sie w jelitach może to jakieś pasożyty. Dodam, że miałam robioną morfologię hormony etc i wszystko było w porządku, nie mam także curzycy. Wizyte u chirurga mam dopiero za tydzień. Nie wiem czy ma to związek z moimi dolegliwościami ale wyskoczył mi jakieś 3 miesiące temu guz na głowie niebolesny lekarz internista kazał mi go obserwować. Jak będę na wizycie u chirurga z tymi wynikami to też mu pokaże. Jestem do tego osłabiona gdy wracam po dłuższym spacerze nogi mam jak z waty w ogóle mam uczucie jakby coś krążyło w tych nogach.

Aby wiedzieć jak z pasożytami należy wykonac badanie kału na obecność pasożytów,trzykrotnie, w odstępach 8-10 dni. Dlatego,że nie zawsze za pierwszym razem w pobranej próbce pasożyty czy jaja są.Zrób pierwsze badanie przed wizytą,by mieć wynik.I jeszcze zrób OB, morfologię z rozmaze,poziomy elektrolitów,Alat,Aspat, bilirubinę. Te wyniki cos lekarzowi powiedzą.Co możesz sama zrobić tymczasem: myślę,że powinnaś żywić się wg. diety lekkostrawnej.To powinno zmniejszyć dolegliwości.Nie najadać się,jeść 5 razy dziennie,a mało,Po jedzeniu 2 godziny nie kłaść się.Pić na czczo i przed jedzeniem oraz przed snem len mielony rozmieszany w ciepłej przegotowanej wodzie.Albo nasiona lnu zagotowane i odcedzone.Len działa korzystnie na błony śluzowe wyściełające żołądek i przełyk,jest czymś na kształt ,,wewnętrznego bandaża**. Aby zapobiegać wzdęciom [oprócz odpowiedniego odżywiania] zastosuj skuteczny i wypróbowany sposób: Kminek i majeranek w jednakowych ilościach wagowych 1:1--- zmielić w łynku, wymieszać dokładnie,wsypac do zaręcanego słoika.Używać po pół łyżeczki rozmieszane w 100ml letniej wody przed jedzeniem. Te dwie przyprawy działają rozkurczowo i przeciwzapalnie.Oprócz tego kup w sklepie zielarskim kłącze tataraku.Pół łyżeczki kłącza zagotować b. krótko w więcej niż 1 szkl. wody.Przykryć na pół godziny,Pić trzy razy dziennie poo jednej trzeciej szklanki.Codziennie rano przygotowywać świeże na dany dzień.Na jelita działa to rewelacyjnie.Wypróbowane.O sposobie jakim powinnaś się odżywiać, co jesć i pić ,a co jest kategorycznie zabronione - doczytaj.Pozdr.