Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej, mocne bicie serca i osłabienie

Gość synek318

Rekomendowane odpowiedzi

Gość synek318

Cześć! Od blisko roku zmagam się z dolegliwościami typu ucisk w klatce piersiowej (generalnie w *lewej górnej ćwiartce*, czasem również w okolicach mostka), uczucie mocnego bicia serca (wyraźnie widać pulsowanie całego torsu i brzucha jak gdyby w rytm serca, ale nie jestem na 100% pewien, czy faktycznie serca - to obserwacja nie tylko moja, więc nie tylko subiektywna), do tego bardzo znaczne osłabienie, uczucie lęku/niepokoju/*zachwilę zemdleję* (co się nigdy nie zdarzyło). Zdaję sobie sprawę z tego, że objawy są bardzo niekonkretne. Zdaję sobie również sprawę, że wskazują na nerwicę, co sugerują mi lekarze. Byłbym skłonny w to uwierzyć, gdyby nie dwa fakty: 1) prowadzę (i prowadziłem) serio bezstresowe życie, w domu, w pracy, po pracy, 2) jestem w stanie wskazać dokładnie dzień, w którym mi się *tak zrobiło*, to był dzień po grubszej imprezie alkoholowej - wtedy jeszcze miałem nadzieję, że to drastyczny kac, ale raczej żaden kac nie trwa 11 miesięcy. Żeby było zabawniej, jakieś pół roku przed tym to okres mojej największej (chociaż też nie przesadnej) aktywności fizycznej i chyba najzdrowszego trybu życia. Przez te pół roku przed *objawami* czułem się skrajnie doskonale! Z racji młodego wieku - 25 lat - lekarze wmawiali mi nerwicę. Jak nie dawałem spokoju (prywatnie), pokierowali na kilka różnych badań: morfologia, gastroskopia, ekg ze dwa razy, echo, rtg klatki piersiowej, usg jamy brzusznej, kał krew utajona i pasożyty, ostatnio ph-metria i manometria przełyku. Wszystko rewelacyjnie (czekam jeszcze na wyniki ph-metrii), a ja wciąz czasem budzę się w środku nocy z silnym uciskiem klatki i wrażeniem, że zaraz zejdę. No właśnie. Ból i reszta objawów pojawia się z reguły wieczorem, z reguły po położeniu się. Ale nie tylko i nie zawsze. Czasem przesypiam noce bardzo dobrze, czasem budzi mnie to po godzinie, choć położyłem się bardzo zmęczony i zasnąłem jak kamień. Czasem męczy cały dzień. Praktycznie zawsze po nawet małym wysiłku fizycznym. Nie oczekuję, rzecz jasna, diagnozy online, ale chciałbym zapytać, jak bardzo możliwe, że są to jakieś powazniejsze objawy (szczególnie mam tu na myśli serce), w przypadku tylu dobrych wyników badań? Ostatnio trafilem na *nadciśnienie płucne*, którego objawy się nawet całkiem nieźle zgadzają, ale czy może to być trop przy dobrym ekg, echo i rtg?

Gość synek318

Dziękuję za odpowiedź! Co do alkoholu, to sprawa dość oczywista. Mając zaś na względzie, że sam czytałem wiele podobnych postów, pod którymi brakowało ciągu dalszego: dziś dostałem opisane wyniki manometrii i ph-metrii. PH wyszło ok, zaś manometria wykazała *zaburzenia motoryki trzonu przełyku znacznego stopnia* oraz *zaburzenia spastyczne UES*. Cokolwiek to oznacza, oznacza, że warto takie badanie zrobić przy podobnych, nieswoistych dolegliwościach regularnie powtarzających się po położeniu się.

Radzę nie lekceważyć objawów typu duszność,kołatanie serca i ból w okolicy klatki piersiowej.Ja z tymi objawami byłam leczona ponad rok na nerwicę,ponieważ wynik ekg był dobry więc wykluczano problemy z sercem.Faszerowana byłam hydroksyzyną i innym paskudztwem uspakajającym.Wmawiano mi ataki paniki czy nerwobóle kiedy miałam duszności bóle w klatce,zawroty głowy,kołatanie serca.W końcu trafiłam na dobrego kardiologa,który po holterze,który też prawie nic nie wykazał(małe zaburzenia rytmu) zlecił echo.I tu dopiero okazało się,że mam TĘTNIAKA IAS! Czeka mnie operacja.A przez rok trafiałam do szpitala i byłam wypisywana bo ekg ok.Pogotowie zabierało mnie tak średnio raz na miesiąc i nikt nigdy nie wpadł na pomysł tętniaka.Po prostu dla wszystkich to była nerwica.