Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka aortalna dwupłatkowa i rozszerzona aorta wstępująca

Gość Tadeo75

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zapierdalacz

Jakbym czutal to co mi sie zdarzylo....witam wszystkich w klubie.... Wczoraj sie dowiedzialem ze mam aortala zastawke dwuplatowa.....zalamka....od 7 lat biegam....coraz dalej, coraz mocniej, coraz wiecej....za tydzien moj pierwszy gorski marathon bo chcialme sie na gory przerzucic..... chyba po tym maratonie przuce sie na bieganie rekreacyjne bo juz mi odbijalo I zaczalem to traktowac bardzo ambicjonalnie.... ;/ 31 l;at na karku, sporty od zawsze w moim zyciu byly, nigdy nie zaslablem, po bieganiu czuje sie jak mlodu Bog a tu taka qpa! Musialem sie pozalic.... Wszystko zaczelo sie od Maniackiej Dziesiatki w Poznaniu gdzie zrobilem na 10 km 40 min i 4 sek.....wieczoraj czulem, ze mam pikawe i wiedzialem, ze to nie jest cos dobrego. Nigdy tak nie mialem. Myslalem ze naciaglem jakis miesiec okolo zebrowy to jak to napisalicie *czulem serce*. EKG wzorowe, mofrolgia na 99% wzorocowa a na USG klops.....zalecenie pani od USG....kontoral za rok i mam zapomniec o zylowaniu sie na treningach....no coz przezuce sie rekreacyjnie na 3-4 razy po godzinke w tygodniu i chyba zaczne malowac by nude zabic....lol ;/ Uwierzyc nie moge..... Jak wpadna mi w rece moje wyniki USG to wpisze ja tutaj na forum bo widze, ze sie niektorzy lepiej znaja niz ja. Pozdrowienia od Zapierdalacza!

Gość Kwadratowy Zapierdalacz

Chociaz z 2 strony na wynikach napisane jest *najprawdopodobniej* a Pani od USG powiedziala, ze 100% pewnosci bedziemy miec tylko po jakims badaniu z sonda ... nie pamietam nazwy. Na moje pytanie czy w takim razie to badnie USG moze dac mylny obraz to Pani powiedziala, ze tylko do 2 badanie moze dac odpowiedz na 100%. Myslicie, ze mogla sie pomylic? Moze warto zrobic to 2 badanie?

USG w zupełności wystarczy do stwierdzenia tej wady, bo pozwala obejrzeć serce z różnych stron, może to jakaś praktykantka była, skoro w wyniku było *najprawdopodobniej*. Nie chcę sugerować, ale ja bym poszedł do innego specjalisty, bo mnie osobiście by to trapiło :) Mam dwa płatki czy nie mam, mam czy nie mam .. :)

Strzała Ja byłem z badaniami u kardiologa. Nic nowego mi pani nie powiedziała ponad to, czego dowiedziałem się wcześniej. Wręcz przeciwnie, kiedy zapytałem o aktywności sportowe, które mogę wykonywać nie potrafiła mi powiedzieć...ale...mogę chodzić do sauny, bo nie ma przeciwskazań :) Szukam kardiologa z zacięciem sportowym a najlepiej z taką samą wadą... ;) Mam żyć tak, jak do tej pory i za pół roku przyjść i sprawdzić czy i jak szybko się poszerza aorta... 20 maja idę na kolejne USG serca zobaczymy co z tego będzie... Przestałem czuć serce (czułem je 3 dni - tuż po wykryciu wady), zacząłem biegać trochę szybciej, bo takie bieganie na tętnie 130 jest bez sensu...nawet się nie pociłem. Endorfiny wróciły :)

ACID - Arnold Schwarzenegger miał taką samą wadę, no ale musiał w końcu przejść tą operacje, ale wiadomo jaki wysiłek chłop miał i jak obciążał serducho, mimo wszystko trzyma się dobrze do tej pory :) Ja przy mojej wadzie (rozmawiałem z 2 kardiologami), mogę biegać lekkim truchtem, jeździć na rowerze, po prostu wykonywać ćw. dynamiczne, ale zrezygnować z dużych statycznych obciążeń, czyli wyciskanie ciężarów itp.

Witam, Mam mechaniczną zastawkę aortalną od 4 lat. Byłem operowany w Aninie. Lekarze zawsze mi mówili, że mogę się ruszać, byle nie wykonywać ćwiczeń bardzo obciążających - takich przy których człowiek zatrzymuje oddech np podczas bardzo dużych obciążeń na siłowni. Biegi, rower, pływanie, gimnastyka, ćwiczenia z umiarkowanymi obciążeniami są jak najbardziej dopuszczalne. Oczywiście każdy musi wyczuć swój organizm i wiedzieć na co może sobie pozwolić. Obecnie biegam co drugi dzień po 6-10 km. W sezonie jeżdżę na rowerze szybkim tempem nawet po 70 km i jest ok. Pozdrawiam

Gość Tadeo75

Witam 27 maja ide na konsultacje do Ochojca w Katowicach. Badania maja trwac 3 dni tak mi powiedziala prowadzaca pani kardiolog. Ciekaw jestem co sie wydarzy. Biegam dalej po 10 km troche zmniejszylem tetno tak do 140-150 max ale sie juz nie doluje.Co ma byc to bedzie- w koncu medycyna idzie do przodu i juz nie zyjemy w sredniowieczu ;-)

Gość Ewa33zToF

Tadeo, powodzenia w szpitalu! Gdyby nie średniowiecze, to by takich placówek nie było :-) W średniowieczu powstały tez pierwsze uczelnie i szkoły powszechne, które, podobnie jak szpitale, prowadził Kościół. Średniowiecze wbrew stereotypom, było epoką oświeconą, w końcu wtedy ludzie garnęli się do wiedzy, chcieli czytać książki i tak powstał druk :-)

Gość Tadeo75

Witam Troche dlugo mnie nie bylo ale wiele sie wydarzylo. Jestem po diagnostyce w Ochojcu na III klinice Kardiologii. Generalnie wszystkie badania lekarze przeprowadzili jeszcze raz czyli echo, holter i dodali Tomografie komp. ktora pokazala poszerzenie aorty wstepujacej nie 47 a 45 mm, niemniej potwierdzila to co na echo serca wyszlo. Lekarze nie strasZYli ale wytlumaczyli o co kaman i zalecili oszczedzac serce czyli cisnienie trzymac w dolnych granicach najlepiej 110/70 jezeli beddzie wgornej granicy normy to tabletke zjesc(przepisali). Sport owszem ale na 2/3 mozliwosci czyli nie na tetnie 170 ale 120/130 -wiem troche nudno niemniej warto cos robic. Wino kobiety i spiew to nie przeszkadza.rad udzielali mi prof Sosnowski i Prof Tendera :-) super kontakt z pacjentem,odpowiedzieli na kazde moje pytanie a bylo ich sporo

Gość Tadeo75

Czesc Ogolnie to kazdego pacjenta trzeba indywidualnie rozpatrywac tak mi powiedziei i nie mozna mojej aorty -mezczyzny 2metrowego porownywac z osoba ktora ma 1.7m wzrostu i jest tak samo rozszerzona , niemniej trzeba sie kontrolowac co rok i zyc dalej :-) pozdrawiam