Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle nogi i brak siły w mięśniach

Gość Sebastian12344321

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sebastian12344321

Witam. Od mniej więcej tygodnia cierpię na bóle lewej nogi w łydce i udzie, są to bóle punktowe, często w różnych miejscach, jednak cały czas powtarzają się na środku łydki oraz uda. Więc tak, końcem grudnia zdjęto mi gips udowy prawej nogi, od tamtej pory na tejże nodze utrzymuje się lekki obrzęk, noga praktycznie nie boli. Gips miałem przez miesiąc, lecz nikłą aktywność fizyczną miałem ponad trzy miesiące. Prawa noga do teraz, po ponad trzech miesiącach, jest lekko opuchnięta, ogólnie nie boli prócz krótkich i lekkich objawów identycznych do tej lewej, które pojawiają się rzadko. Skóra nie jest zaczerwieniona, wszystko jest z nią dobrze nie licząc obrzęku, lecz ból pojawił się w lewej nodze. Lewa noga nie jest opuchnięta, jedynie zmiany to lekko uwidocznione żyły przypominające żylaki, lecz chirurg stwierdził, że nimi nie są. Ból w lewej nodze ustępują chwilowo gdy zaciskam mięśnie uda i łydki, nasilają się wieczorem. Z opuchlizną prawej nogi byłem u chirurga, który rzucił na nią okiem, pomacał ją chwile i przepisał mi na nią Rautudil Forte oraz Ketonal Żel, lecz Rautudil odstawiłem z powodu wymiotów i zgrzytów z Paroxinorem (SSRI). Podczas drugiej wizyty, gdy pojawiły się bóle w lewej nodze, chirurg przepisał mi leki przeciwbólowe (których i tak nie biorę ze względu Paroxinoru) oraz Cyclo 3 Fort na poprawę krążenia w nogach. Od tamtego czasu bóle się nasiliły, zmuszają mnie do częstego zginania i zaciskania mięśni (objawy pasujące do zespołu niespokojnych nóg który może wystąpić wskutek leczenia SSRI, lecz ponoć wtedy nie występuje ból). Podczas chodzenia nie czuję tych bólów, lecz gdy się gdzieś spieszę i muszę iść szybko pojawia się ból obydwu nóg i uczucie braku siły w mięśniach. Gdy chodzę normalnym tempem ten ból się nie pojawia i nawet po zrobieniu trzech kilometrów nogi nie bolą ani trochę. Podejrzewałem zakrzepicę żył głębokich (opuchlizna nogi) lecz ani lekarz rodzinny (który swoją drogą nawet nie spojrzał na nogę) ani chirurg nie zlecił mi USG, lecz po pojawieniu się bólu i żylaków zwyczajnie nie wiem co o tym sądzić. Pragnę zaznaczyć że jestem otyły, leczę się na nadciśnienie tętnicze, nerwicę lękową oraz depresję, nie palę od trzech miesięcy, nie piję od dwóch, ruchu mam niewiele ze względu na problemy związane z nerwicą, lecz od tygodnia staram się spacerować minimum pół godziny dziennie. Sądzę, że nie ma to związku z nerwicą, gdyż wszelkie bóle z nią związane pojawiały się w chwili stresu bądź emocji, a te pojawiają się i utrzymują bez względu na odczucia. Liczę na wszelkie sugestie, rady oraz podejrzenia. Pozdrawiam.

Gość Sebastian12344321

Wybaczcie za brak spójności, chaotyczność tekstu oraz ciągle powtarzające się *lecz*. Od tygodnia leczę się silnymi psychotropami przez co mam niemały mętlik w głowie, a nerwica tylko dorzuca do tego swoje pięć groszy. Pozdrawiam.

Gość mimo wszystko

Czy brałeś zastrzyki przeciwzakrzepowe podczas noszenia gipsu ?Zakrzepica objawia się na odwrót niż u ciebie czyli ból jest podczas chodzenia a ustępuje podczas odpoczynku .Myślę że żaden lekarz nie zbagatelizował by takich objawów gdyby coś podejrzewał .

Widzę,że naczytałeś się o różnych chorobach in troche przesadzasz z tym ,,pseudo diagnozami**. Być może po prostu unieruchomienie spowodowało przykurcze mięśni i stąd te dolegliwości.Ja na twoim miejscu poszłabym do doświadczonego w rehabilitacji fizjoterapeuty,przedstawiła, co na to powiedział ortopeda i on by sprawdził czy nie ma przykurczy mięsni, czy potrzebny jakiś np. masaż czy ćwiczenia.A może fizykoterapia.Warto sprawdzić ,co na to fizjoterapeuta powie.Tylko zdjęcie rtg zabierz i opis, by wiedział dokładnie co stało się z tą nogą.Mógłgby się tez wypowiedzieć lekarz- specjalista od rehabilitacji medycznej.

Gość mimo wszystko

Jeśli dobrze rozumiem boli noga *zdrowa *nie ta po złamaniu ?Jak miałeś drugą nogę unieruchomioną to ta zdrowa była na pewno nadwyrężana i stąd te bóle .Jak ja miałam gips to bolało mnie wszystko bo wtedy zupełnie inaczej się człowiek porusza i nadwyręża wszystko inne żeby oszczędzać złamaną kończynę .Spróbuj rozciągać te bolace mieśnie i ścięgna .

Gość Sebastian12344321

444 Otóż z nogą której kolano doznało urazu nic złego nie jest prócz lekkiej opuchlizny, natomiast boli mnie noga zdrowa. Byłem u lekarza rodzinnego który dał mi skierowanie do chirurga który na opuchliznę najpierw przepisał mi lek którego nie mogłem brać z powodu innego leku, teraz dostałem lek na poprawę krążenia w nogach z powodu bólu w nodze zdrowej. MIMO WSZYSTKO Brałbym pod uwagę bóle spowodowane nadwyrężeniem nogi zdrowej, gdyby nie to, że gips miałem zdjęty końcem grudnia i już po dwóch tygodniach chodziłem na obydwu nogach bez najmniejszego problemu czy bólu, a ten ból który mam teraz pojawił się już trzy miesiące po zdjęciu gipsu.

Gość mimo wszystko

A może przez *dziwne *chodzenie z gipsem poturbowało się coś w kręgosłupie i teraz zbierasz tego żniwo .Leki które przyjmujesz nie mają zadnych ubocznych w postaci bóli mieśni np.?Zakrzepica chyba tu nie ma prawa wystąpić bo chyba tego się boisz najbardziej .Tym bardziej ze byłeś zabezpieczony Fraxiparyną .Gdyby było coś nie tak z krążeniem leki które masz przyniosły by poprawę .Zakrzep boli bardzo albo wcale ,do tego jest ucieplenie w miejscu zakrzepu ,obrzęk ,zaczerwienienie .Jedynym badaniem którym możesz sprawdzić żeby się uspokoić to usg żył .I tak jak pisałam lekarz nie zbagatelizował by tego bo wie jakie są konsekwencje .

Gość Sebastian12344321

Nie mam na nogach jakichkolwiek zaczerwienień skóry, ból pojawia się w mięśniach i jest *uciskowy*, skóra nie jest również nigdzie gorąca i to odnosi się do nogi *zdrowej* jak i tej po zwichnięciu rzepki kolanowej. Zostaje mi nic innego jak uspokoić się, brać leki i doczekać wizyty kontrolnej. Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam :)