Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie płucne i nieszczelność zastawki trójdzielnej

Gość Edyta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,kardiolog wykryl u mnie nadcisnienie plucne (w malym obiegu krwi).PAP 31 mmHG.Oprocz tego nieszczelnosc zastawki trojdzielnej II°.Powiedzial ze mam sie nie martwic i przyjsc na kontrole za 5 lat.Ja wyczytalam w internecie ze nadcisnienie plucne jest bardzo niebezpieczne i nie ma na to leku.Kto ma z tym doswiadczenie i moze mi pomoc.Wpadlam w panike i nie moge spac.Prosze o pomoc.Mam 40 lat.Czuje sie wlasciwie dobrze ale obawiam sie ze zo nadcisnienie sie pogorszy. Kto wie z was jaki jest dobry kardiolog w atowicach lub okolicy,ktory zrobi mi na miejscu prywatnie wszystkie badania kardiologiczne.Strasznie sie boje i prosze o odpowiedz.
Niez nam sie na parametrach ale wiem, ze nadciśnienie płucne jest niezwykle groźne. zdrugiej strony nie hce mi sie wierzyć aby specjalista tqak zbagatelizował ten problem, choć wiem, że i tak bywa. Lepiej skonsultuj sie u innego specjalisty. W pewnym okresie nadciśnienia nie jest mozliwe przeprowadzanie np zabiegów na sercu, co nie oznacza, ze ty będziesz kiedys takiego wymagała. Wklejam moją odpowiedz z innego wątku, choć pewnie inne osoby ci dorradza równiez; Powiem tak. Kiedy potrzebowałam konsultacji dobrego kardiologa moja kuzynka pracujaca na IT na Ochojcu poleciła mi pania dr. Biernat. UNIMED ul. Korfantego 5 wejście od Piastowskiej 2 obok apteki 032/209-12-51 Na wizytówce mam , że przyjmuje razem z dr hab. n.med. Krzysztofem Gołbą. Ja korzystałam z porady pani dr i jestem zadowolona. Niestety ona na mioejscu nie wykonuje echa, ale jest świetną echografistką.
Dziekuje Olu ,Dziekuje Izabelo za szybkaodpowiedz. Nie stwierdzono u mnie zadnej innej wady serca, ani choroby pluc.Krew, cholesterol,homocysteina wszystko ok.ale boje sie ze to nadcisnienie sie pogorszy.raz po badaniu echa serca bylo PAP 27.Co to znaczy.Czy musze sie naprawde marwic.Boje sie strasznie.
Jaka jest norma albo granica cisnienia plucnego?jesli piszesz ze jest niewiele poza norma to znaczy ze kwalifikuje sie to u mnie jako choroba czy nie? Prosze o adres dobrego kardiologa w Katowicach lub okolicy ktory ma u siebie w gabinecie mozliwosc zrobienia echa?Czy do Gornoslaskiego Centrum medycyny przy szpitalu klinicznym w katowicach dostane sie prywatnie czy tylko ze skierowaniem od lekarza.?
Gość Izabela
Naprawdę trudno mi odpwoedzieć tak nie badajac chorego . Miedzy 27 a 31 jest niewielka różnica, może wynikac choćby z niedokladnosci pomiaru. jakie mas zinne jamy(głownie prawego serca), pien plucny? nadciśnienie płucne rzadko bywa samoistne , najczęsciej stanowi konsekwencje innej choroby -najczęsniej wady serca lub choroby płuc
Badania mialam robione wszystkie w niemczech.Napisze ci je sa one z sierpnia 2006 Echo serca LVDD 48.00 mm IVS 8.90 mm LVPW 7.90 mm LVESD 29 mm Aorta 26 mm Vorhof i prawy Ventrikel sa normalnie zdymensionowane.Normalnie duzy nie hypertrofirte lewy Ventrikel bez regionalnych ruchow scian.Inne HERZHÖHlen sa normalnie duze. Mam nadzieje ze zrozumiesz Izabello.Staralam sie przetlumaczyc doslownie .Nie zabardzo wiem jak to przetlumaczyc fachowo.Pozatym lekarz napisalze wyniki badania echa swerca bez zmian. Mimo wszystko jestem przerazona tym cisnieniem plucnym.Chcialabym isc do dobrego kardiologa w Polsce.W Niemczech specjalisci maja dla pacjenta 10-15 minut i nastepny prosze.Wszystkie badania robia pielegniarki a lekarz jesli jest nic groznego ma 2 minuty czasu na rormowe z pacjentem by mu powiedziec list z opisem dostanie lekarz domowy.Dlatego prosze cie Izabello o pomoc i dziekuje ci z gory.
Gość Izabela
Wymiary rzeczywiście ok.Nie chorujesz na astmę czy bardzo rozhustaną alergię ? Na pocieszenie te zmiany w krazeniu plucnym sa niewielkie.W doborze lekarza nie pomoge (przynajmniej w Katowicach) A swoja droga mozna by dedykowac końcowkę tego postu wszytskim narzakającym na nasza polską rzeczywistość
Witam Mario, ja sama nie wiem jakie mam objawy.Wydaje mi sie ze zadnych.Robie wszystko normalnie.Pracuje 8 godzin w przedszkolu ,sprzatam dom itd.Czasam jestem troche zmeczona,a wykryto u mnie po smierci mojej mamy przed4,5 roku.Poszlam na badania kontrolne do kardiologa bp mama miala zawal sewrca.I wykryli zastawki nieszczelne.nadcisnienie-bez zadnych objawow.Tarczyce itd. Pozdrowienia
Dziekuje Izabello za odpowiedz, tylko co ja mam teraz robic mam sie martwic czy szukac innego kardiologa w polsce i isc prywatnie.Pirwsza diagnoze nadcisnienia postawiono mi w listopadzie 2002 roku.Czy ty jestes Izabello lekarka czy studentka medycyny? Odpowiadasz na moje pytania kompetentnie.Szkoda ze nie moge do Twojego gabinetu przyjechac a moze? Dzieki ci jeszcze raz
Gość Izabela
Nie mam prywatnej praktyki,a dyplom zdobylam parę lat temu Na co dzień badam bardzo wielu pacjentow z wadami serca, przed korekcją i po. jesli Cię taka sytuacja niepokoi , doradż sie kardiologa w Polsce.W większości centrów medycznych jest możliwosc wykonania echo przed wizyta
Dziekuje Izabelo, sprobuje poszukac jakiegos osrodka kardiologicznego w Katowicach i jednak z innym kardiologiem moje wyniki skonsultowac.Jaka jest wogole cena prywatnych wizyt u specjalistow?Placi sie osobno np za echo?Mozna to wszystko zrobic w jednym dniu.Ja wybieram sie pod koniec lipca na kilka dni do katowic.Napewno musze zrobic telefonicznie termin, czy musze czekac miesiacami na wizyte?
Wlasnie wrocilam od lekarza :Bylam mile zaskoczona,lekarka poswiecila mi 1,30 godziny czasu.Konsultacja i echo serca kosztowaly 195zl.Jestem zadowolona,ale wykryla mi tetniaka przegrody miedzyprzedsionkowej dlugosci 21 mm,nadmiernie ruchliwy raz w strone lewego raz w strone prawego przedsionka- amplituda ruchu 11 mm,bez przecieku miedzy przedsionkami.Jamy sersa nie powiekszone.Tendencja do hyperkinezy(Nie moge za bardzo odczytac) lewej komory.Obraz wszystkich zastawek w normie. Czy musze sie przejmowac tym tetniakiem i tendencja do hiperkinezy wszystkich scian? Dziekuje za odpowiedz