Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Salwy skurczy dodatkowych a nerwica

paulina17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie dodatkowych skurczy, odczuwam je jako szarpnięcie w klatce, nieprzyjemne uczucie, jest to coś takiego : bumbum bumbum BUM... niestety czasami mam ich całą masę jeden po drugim, zazwyczaj w sytuacjach podekscytowania, nerwowych, bądź po alkoholu czy dużym wysiłku, mam też napadowe kołatanie serca, kardiolog skierował mnie do psychologa, ponieważ badania ekg, morfologia, holter i echo serca są w normie... Czy te dodatkowe skurcze jeden po drugim to mogą być jakieś zaburzenia komorowe, częstoskurcze, salwy? Czy jest to spowodowane po prostu moją nerwicą, proszę o odpowiedź, bo martwię się...

Paulina, czy zrobiłaś jakąś dokładniejszą diagnostykę? Czy ktoś jeszcze boryka się z takimi dolegliwościami? Mnie też ostatnio się one nasiliły, wcześniej miałam raczej pojedyncze skurcze dodatkowe i skłonność do silnej nerwicowej tachykardii. Teraz czuję, że serce traci rytm i zaczyna jakby kopać mnie od środka - jest to właśnie takie bumbum bumbum bumbum idące w kierunku gardła. Ciężko jest mi wtedy oddychać, zupełnie nie wiem co się dzieje. Robiłam już wiele holterów, ale żaden tego nie wyłapał. Po takim ataku, czuję się spięta, sparaliżowana i mega wystraszona. Może ktoś z Was wie jak sobie radzić w takiej sytuacji?

Ja miałem ekg kilka razy oki miałem holtera który wykazał 14 skurczy nadkomorowych ale w tym dniu nic nie czułem oraz barykardia nocna i tachykardia .Ale w tym dniu dużo piechotą dawałem a barykardia tylko podczas snu.Skurcze zaczołem odczówać 8 miesięcy temu. Kiedyś byłem tym przerażony , teraz mniej mógłbym powiedzieć że pokonałem nerwicę tylko że te skurcze mi zostały. Pijam codziennie cherbatkę z zioła skullcap zmieszany z melisą lemon balm i pedy owsa i jakoś mi je niweluje