Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze komorowe przy zdrowym organicznie sercu

Gość zaaniepokojonaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zaaniepokojonaa

Witam, otóż cierpię na przedwczesne dodatkowe skurcze komorowe w ilości 98 na dobę- tyle wykazał ostatni holter oraz 90 przedwczesnych pobudzeń nadkomorowych i 100tachykardii. Echo serca w porządku, badanie krwi i moczu również. Tarczyca oczywiście sprawdzona i jest ok! Często jednak spada mi potas, mam też MG utrzymujący się dolnych granic normy oraz niedobór wit.d3. W listopadzie kiedy wylądowałam na kardiologii z pulsem 160 uderzeń na minutę lekarze nie znaleźli nic niepokojącego w moich badaniach. Jedynie potas był na dolnej granicy normy- 3,8. Czy z tego powodu serce mogło mi tak walić? po podaniu kroplówki miałam spokój z takimi napadami aczkolwiek pojawiły się po miesiącu bóle w mostku i kiedy byłam na pogotowiu okazało się, że potas po raz kolejny wyszedł dość niski. Brałam wtedy kalipoz przez dwa tyg. i było już ok. Przy ostatniej wizycie u neurologa padło podejrzenie tężyczki utajonej, czekam w kolejce na badanie EMG ale czy możliwe, że przez niedobory minerałów w komórkach (bo we krwi były ok mimo tych dolnych granic) pojawiają się u mnie skurcze komorowe? bardzo się ich boję. Proszę o odpowiedź. Co jeszcze mogłabym zrobić w celu zdiagnozowania się pod tym względem?

Witam Zaniepokojoną, Obniżone stężenie potasu w surowicy krwi może być przyczyną zaburzeń rytmu serca. Być może warto od czasu do czasu sprawdzać jaki jest potas w surowicy krwi. Nie można brać potasu bez takiej kontroli. Natomiast magnez można przyjmować bez koniecznej kontroli krwi, jest sprzedawany w aptekach bez recepty. Warto wyjaśnić, dlaczego potas tak często bywa obniżony? Czy nie ma nadmiernej utraty potasu w moczu; czy nie ma zaburzeń hormonalnych, które by to mogły powodować? - Proponuję omówić te wątpliwości ze swoim lekarzem.

Może rozważyć przyjmowanie potasu w formie kapsułek typu Katelin? Poszukaj jak post wyżej mówi wpierw odpowiedzi co może wpływać na taki poziom potasu, a potem podejmij jakieś racjonalne decyzje. Suplementacja nie oznacza niczego złego, jeśli się nie przesadza i trzyma się nad tym pełną kontrolę. Pozdrawiam.

Gość ZAANIEPOKOJONAA

Dziękuję za odpowiedź. Potas przyjmuję cały czas, a arytmia no cóż, jednego dnia jest słabsza lub całkiem odpuszcza, a drugiego już daje mi nieźle popalić. Kardiolog twierdzi, że to nie groźne, że skurczy nie mam dużo ale w dniu noszenia holtera czułam się świetnie a i tak wyszły, mimo że ich nie czułam. Dziś np. co moment je mam, ręce już załamuję bo nie wiem co dalej mogłabym w tym kierunku zrobić. Boję się że doprowadza one do migotania komor, gdybym miala dodatkowe nadkomorowe nie przejmowałabym sie tym ale komorowe wywołują we mnie straszny niepokój no i wiadomo, są niemiłe.