Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie płatka zastawki mitralnej a komisja wojskowa

Gość PanZzaSanu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PanZzaSanu

Witam mam 19 lat i od listopada wiem ze na to cierpie. Zrobilem echo z powodu kolatan. Wyszlo dyskretne wypadanie tylnego platka zastawki mitralnej z mala jej niedonykalnoscia. Doktor powiedzial zeby to olac a na kolatania przepisal propranol. Z tym ze od listopada nie wziolem go ani razu, a teraz jakos mi sie o tym przypomnialo. Niewiem czy powinienem bo kolatania jakies krotkie sie zdarzaja chociarz to chyba raczej z nerwow, czasem cos poprzeskakuje przez chwile ( pewnie te cake skurcze dodatkowe) i tyle. Pozatym moje serce bije srednio 50-60x na min wiec niema czego uspokajac. Tez mam pytanie takie : bylem dzisiaj na komisje woj. I lekarz nie pytal o choroby wiec siedzialem cicho. Potem niczego nie uslyszal w klacie( chociarz to nie dziwne bo byl ortopeda:)) i wymazal na pol kartki kat A. Mam xos z tym zrobic, w kontekscie do tego platka??

Witam Panzzasanu, Wpadanie płatka zastawki mitralnej może być powodem do innej kategorii wojskowej niż *A*, jeżeli jest istotna niedomykalność mitralna. Skoro Pan nie przedstawił wyników badań echa serca, to nie ma się co dziwić, że nie wzięto tego pod uwagę. Jeżeli tętno jest wolne, 50-60/min, to regularne branie Propranololu może spowodować dalsze zwolnienie tętna, dlatego należy zachować ostrożność. Można brać Propranolol w małej lub bardzo malej dawce, czyli 10 mg lub 1/2 tabl po 10 mg, tylko doraźnie - w razie szybkiego bicia serca, jeżeli szybkie bicie serca wystąpi.

Jak miałem 25 lat jakaś niedoświadczona młoda lekarka stwierdziła wypadanie płatka zastawki ( pomijam sprzęt jaki był w 89 roku i jej doświadczenie ) najgorsze co mogła zrobić to wyrazić swoją opinię ,,OPERACJA I TAK PANA NIE MINIE ,, . Wpędziła mnie młodego sprawnego mężczyznę w takiego doła ,że przez rok nie mogłem się pozbierać . Dopiero powtórne badanie przez doświadczonego lekarza i wyjaśnienie ,iż nie ma to większego wpływu na pracę mojego serca pozwoliło odbudować się psychicznie . Swoim życiem zawodowym mógłbym obdarzyć kilka osób ,uprawiałem i uprawiam sport ,wychowałem synów itd,itd . Dlatego zrób kontrolę od czasu do czasu , pozbieraj się psychicznie i rób swoje ,powodzenia .

Gość Panzzasanu

Dzieki ci za taka podbudowujaca odpowiedz, oraz dziekuje panu doktorowi. Mam lekkiego dola po tej diagnozie, rzucilem kazdy nawet najlzejszy sport i przeczytalem wszystko co bylo na ten temat w internecie po angielsku i polsku, moze to byl blad?? Moze faktycznie trzeba zmienic podejscie.