Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Adrian849

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adrian849

Witam. Mam duszności w okolicy mostka w tamtym miejscu czuje dziwny ucisk ogólnie za każdym razem gdy łapie pełny oddech mam odczucie że jest mi duszno i brakuje mi powietrza w tym miejscu. Astmy podobno nie mam (tak twierdzi) lekarz i stwierdził że mam po prostu nerwice bo fakt dużo się denerwuje. Miałem robioną spirometrie i mam bardzo wydajne płuca. Czy ktoś wie co może być przyczyną tych duszności? Jest to naprawdę przykre i utrudniające mi życie nie mogę przez to spać jest mi duszno od rana do wieczora. Może być to wina krzywego kręgosłupa? Pozdrawiam

Gość Malinkaaa

Witam, dołączam się do pytanie wyżej. U mnie także występują duszności, tak jakbym nie umiała wziąść pełnego wdechu. Do tego dochodzą problemy z połykaniem. Wyniki mam wporządku, po za tym, że mam lordoze i dyskopatie, refluks, przepukline rozwozu przełykowego (ponoć już tego niemam bo kuracja miała trwać miesiąc ale wydaje mi się że to nie zniknęło bo dalej mam czasem zgage itd.) no i wypadanie płatka z śladową niedomykalnością zastawki dwudzielnej i serce hyperkinetyczne. Z czego to się może brać? Może ja już sobie to wkręciłam i po prostu jak większość tutaj mam *nerwice*..

Adrianie , zbadaj sobie jeszcze tarczyce, zrob badanie w tym kierunku, byc moze to ona zle pracuje i to powoduje Twoje dusznosci, musialabym wiedziec troszke wiecej by sie wypowiedziec moc i zadac troszke wiecej pytan. Przyczyna moga byc oczywiscie nerwy ale zawsze trzeba wpierw wykluczyc inne rzeczy by przypisywac wodze nerwom. W dziesiejszych czasach kazdy sie denerwuje mniej lub wiecej wiec glowa do gory:) Rozumiem ze lekarz wykluczyl tez problemy z sercem. Jesli przypisal Ci nerwice to czy dal jakies leki? probowales czegos lagodnie uspokajajacego? Polecam regularnie magnez pobrac i moze jakis nerwomix na poczatek lub herbate z meliski regularnie.

Duszności moga tez być od alergii.Musisz zapisywać w jakich okolicznościach i kiedy masz te duszności.Wtedy można wydedukować ,co je może wywoływac.Jeśli są w nocy lub rano czy wieczorem, to może być np. od pościeli.Wystarczy pościel wyrzucić i kupic nową dla alergików,,żadnych dywanów,kwiatków w doniczkach, codziennie podłoge na mokro wycierać itd.Ja miałam duszności od kołdry z puchu. Po zmianie pościeli wszystko minęło. Musisz sam zaobserwować co te duszności wywołuje. I nie pękaj,może odkryjesz sam przyczynę. MOże być też uczulenie na jakiś pokarm.Tak jak piszą koleżanki Mg+B6 i meliska albo nerwomix ,warto spróbować.I obserwować samemu siebie dokładnie.Pozdr.

Gość Adrian849

Dziękuje za odpowiedzi. Chciałbym jeszcze dodać ze papierosów NIE PALE a wręcz unikam karcynogeny i innych tego typu rzeczy - staram się dbać o swoje płuca. Dotychczas biorę Flonidan. Miałem robione tzw. testy skórne ale to spory czas temu i najwyższa pora zrobić ponownie. Karolaa33 skoro mówisz ze musiałabyś troszkę więcej wiedzieć to proszę możesz mnie zapytać postaram się odpowiedzieć - przecież jesteśmy tu po to by sobie jakoś pomagać :) Pozdrawiam

Witaj, no wlasnie tu czasami ciezko wydedukowac bo potrzebna jest analiza trybu zycia, diety, przebytych badan, ciezko opisac to w jednymmailu aby trafic. Musisz wsluchac sie w siebie i swoj organizm i eliminowac metoda prob i bledow . Miales robione badania serca? pisales o bolu w mostku wiec to powinno byc podstawowe badanie ekg chociazby i wyniki z krwi ... Ja sama mam problemy sercowo naczyniowe juz w tak mlodym wieku i byc moze sa powodowane stresami . Nie wykluczam ze u Ciebie jest podobnie ale tak jak juz pisalam i sie powtorze trzeba reszte wykluczyc:))) Brakuje Ci tak jakby tchu tak? uprawiasz moze jakis sport? jaki prowadzisz tryb zycia? nadwagi nie masz? moze masz gadu , tam mnie redzej zlapiesz

Gość anecia 87

Witam,mam takie duszności/brak głębokiego oddechu od2 lat,całą dobę i codziennie.jestem załamana i nie.wiem już co robić,wszędzie gdzie zaglądam wątki się ucinaja i nikt nie pisze czy przeszło lub co to było poradzcie coś proszę.no już nie daje rady :-(

ANECIA87 witaj. Słuchaj ja też mam duszności od pewnego czasu. To jest tak jakby za płytki oddech i w gardle coś tak jakby przeszkadzało. Myślałam że to od serca, miałam arytmie podobno ablacja się udała, ale duszności zostały. I jestem po wycięciu ropnych migdałów - ciągle miałam bóle gardła i antybiotyki. Wydaje mi się, że przy wysiłku jest gorzej, i jak położę się wieczorem to też. W ogóle jak o tym myślę to jest źle. Powiedz mi jakie badania można zrobić.