Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiania zastawki aortalnej i aorty wstępującej

Rekomendowane odpowiedzi

W kwietniu mam miec operacje (wymiania zastawki aortalnej i aorty wstępującej )Moja aorta ma teraz 51 mm, zastawka dwupłatkowa troche zwapniona.Lekarz radzi mi operacje.Nie ukrywam ze sie boje operacji i zycia po,szczegolnie utraty pracy.Nie wiem czy powiedziec w pracy jak jest prawdziwa przyczyna operacji.Jak dlugo trwała u was przerwa w pracy?

Gość Ewa33z ToF

Korniszon, ta operracja być moze uratuje Ci życie. NIe ma co sie bać życia po nie, bo raczej będzie lepsze, niż obecnie. Sama przeszłam 3 operacje serca, a wymiana aorty (na raziue ok. 5,5 cm) jeszcze przede mną. Po operacji pewnie trafisz do sanatorium lub na turnus rehabilitacyjny, więc kilka tygodni zwolnienia na pewno dostaniesz. W pracy powiedz, że idziesz na operację sercas i tyle. NIe Ty pierwszy i nie ostatni. Podobną operację przeszedł sam Arnold Schwarzenegger (też miał dwupłatkowa zastawkę, to wada wrodzona), co oznacza, że po żyje sie dobrze i normalnie pracuje. Co do zastawki, pewnie dadzą Ci wybór: biologiczna lub mechaniczna. Przy tej drugiej trzeba brać leki przeciwzakrzepowe, mierzyc poziom krzepliwości krwi (INR), ale jest trwała. Biologiczna wystarcza na kilkanaście lat lub dłużej, nie trzeba brać takich leków, no i nie cyka.

Mi wszędzie gdzie byłem proponowali wymianę zastawki na sztuczną. (cyka jak zegarek). Wysłałem wszystkie badania e-mailem do Krakowa szpital im Jana Pawła. Po tygodniu otrzymałem odpowiedź i termin operacji. Zoperowali mi moją naturalną zastawkę i albo miałem dużo szczęścia albo tam myślą o pacjencie a nie tylko o swojej wygodzie. Dr Samitowski to prawdziwy mistrz swojej sztuki. Ja byłem na chorobowym 5 miesięcy od lipca do końca listopada. dziś jestem zdrów jak ryba i chodzę na siłownię

Witajcie Mam 78 lat. W lipcu 2010 r dr Samitowski w Krakowie operował moją dwu płatkową zastawkę aortalną, zwapniałą i zwłókniała. Potwierdzam z całą mocą, że dr Samitowski to wirtuoz i wspaniały człowiek. Moja sytuacja była bardzo poważna. W innym ośrodku nie chcieli operować, uważając, że pozostanę na stole operacyjnym / wiek oraz druga operacja na otwartym sercu w 2006 r/. Polecili mi właśnie ośrodek w Krakowie uzasadniając dużym doświadczeniem i specjalizacją w zastawkach aortalnych. Rzeczywiście takich operacji wykonują 12 dziennie, a 3500 rocznie. Dzisiaj jestem w dobrej kondycji i mogę z innymi podzielić się swoimi przeżyciami zdrowotnymi. Jestem gotowy na odpowiedzi dotyczące moich wyników przed operacyjnych, przebiegu pobytu w szpitalu JPII w Krakowie, oraz poszpitalnym pobycie w sanatorium, do którego szpital w Krakowie własną karetką mnie zawoził. Pozdrawiam- Stanisław