Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja wymiany aorty wstępującej

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Marylko jak maja nas znowu przegnać a my znowu uciekać to może masz pocztę mailową i tam sobie popiszemy co ty na to Nie narzucam ci nic , i ja tez się swoją osobą nie będę tego robić . Ale są dni czy jakieś sytuacje że się kogoś potrzebuje nawet wirtualnego. Jesteśmy dorosłe spokojne odpowiedzialne. Będę czekała na twoją decyzję, uszanuje każdą pozdrawiam Ale ten temat mnie zaciekawił bo wiesz mam w rodzinie podobne jak twój małżonek pozdrawiam Z zapartym tchem czytałam tą twoją[ powieść ] Pozdrawiam

Cześć, mam 29 lat i jeszcze nie jestem pewna co mi jest, w poniedziałek idę na USG dopiero, czy możecie napisać jakie miałyście/liście objawy zanim stwierdzono tętniaka? u mnie podstawą jest od ok roku a teraz to już strasznie pulsujaca aorta brzuszna, czy siedzę, czy leżę czy stoję brzuch mi podskakuje strasznie, szybko się męczę, fakt dużo palę i przez ostatni rok mam bardzo dużo stresów. Z góry będę wdzięczna za odpowiedzi Pozdrawiam

Znalazłam swoje stare wpisy. Wiecie co? Nadal jestem przed operacją, choć od 3 lat lekarze raczej nakłaniają mnie do niej, ale ja czuję się dobrze, ograniczam na maxa wysiłek fizyczny i nie jest źle. Wiem, że cięcie mnie nie ominie, ale chcę zrobić to w ostatnim możliwym (czyli bezpiecznym dla mnie) momencie. Myślę, że będzie to jesień 2013 roku. Dlaczego? Najpierw porządek w życiu - w razie czego dzieciom bałaganu nie zostawię, no i obawa przed utratą pracy... Chcę to jakoś tak zorganizować, żebym miała gdzie wrócić. Mój tętniak ma nadal 51 mm, zastawka morfologicznie jednopłatkowa o pow. 1,2 cm2.

Witam,minęło już trzy miesiące od operacji usunięcia tętniaka aorty wstępującej i zaczynałem się czuć coraz lepiej ,choć od samej operacji miałem zawroty głowy,ale gdy minął 3 miesiąc do zawrotów głowy doszły dzuszności zwłaszcza po wysiłku i bóle typowo migrenowe jak to mówino mi na pogotowiu gdzie miałem tomograf głowy i badania z krwi ,które wykazały ,że jest wszystko ok. a ja zamiast czuć się coraz lepiej z biegiem czasu to sie cofam zdrowotnie ):Badał mnie ,neurolog,okulista,kardiolog. Miał kotoś może podobne objawy po operacji tętniaka ? Dodam ,że zastawkę mam swoją .(Wiek 36 lat były sportowiec ): Pozdrawiam.

Wczoraj podczas rutynowego badania echo serca zdiagnozowano u mnie poszerzenie opuszki aorty. Wynik 4.3 opuszka, 3,5 cześć wstępująca. Lekarz zalecił jedynie kontrole za trzy miesiące. Proszę o komentarz czy ta zmiana zagraża życiu. Czy takie poszerzenie mają tendencję zawsze do powiększania się czy mogą utrzymać się na takim poziomie przez wiele lat?