Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Rachel

Rekomendowane odpowiedzi

Wynik echo serca: Nieduże powiększenie przedsionków, śladowa/mała fala zwrotna mitralna, śladowa niedomykalność trójpłatkowej zastawki aortalnej. Mała fala zwrotna trójdzielna. Śladowa niedomykalność zastawki płucnej. Wiotka środkowa część przegrody międzyprzedsionkowej z możliwością śladowego przecieku lewo-prawego. Zwiększona wartość RVSP. Podatna żyła główna dolna. Zauważyłam gdzieś od roku szybsze męczenie, jakby niewielką duszność. Od około 10 lat biorę leki na nadciśnienie. Od roku dosyć często 140/80, wcześniej 120/80. Także w prześwietleniu płuc: Aorta wydłużona z blaszką miażdżycową w łuku. Z kolei wynik testu wysiłkowego: test klinicznie ujemny, ekg wątpliwy przy bardzo dobrej wydolności. To moje pierwsze badania serca w wieku 54 lat. Czy przy takich wynikach echo serca mam prawo odczuwać duszność wysiłkową?

Droga Pani Rachelo, Nadciśnienie tętnicze może być przyczyną duszności wysiłkowej, szczególnie jeżeli nie jest w pełni kontrolowane farmakoterapią. Wartość ciśnienia 140/80 mm Hg jest nieznacznie podwyższona. Czy wśród leków na na nadciśnienie otrzymuje Pani lek odwadniający? Proszę w tej sprawie porozumieć się ze swoim lekarzem. Jeżeli nie otrzymuje Pani diuretyku, czyli leku na odwodnienie, to może by się Pani przydał? Ale o wszystkim zadecyduje lekarz, który Panią leczy.