Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wrodzone, zastawkowe zwężenie aorty z przerostem mieśnia sercowego a normalne życie

Gość MarzenazDefektem:)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące mojej wady serca,umieszczonej w tytule.Jestem osoba bardzo czynna,mam wiele m arzen i niestety z uwagi na moja wade wiele prac odpada,wiele zawodo,sprtow,nawet idac na obecne studia slamalam podpisujac dokumenty ze nie mam pzreciwskazan zdrowotnych do takowych.Bo w sumie jest tak mam 24 lata,czuje sie zdrowo,jestem wysportowana,mam dobra kondycje,gdyby nie wieczne kontrole w szpitalu w wieku dzieciecym, w zyciu bym nie wiedziala ze cos mi jest.No i teraz tak,lubie to co robie,sport daje mi szczescie,sens,chce pracowac w extremalnych zawodach,wiem ze nie pzrejde testow zdrowotnych.Zastanawiam sie czy jesli przejde operacje bede mogla zyc tak jak chce?Czy sztuczna zastawka mi to umozliwi i czy srodki na rozrzedzenie nie utrudnia zycia?BO tak reasumujac jesli sie ma tyle lat i w koncu znajdzie radosc i sens a nie ma na to mozliwosci to tak smutek jest.Nie chce tu tragizowac,inni maja gorzej,jesli ktokolwiek zna jakies konkrety w moim temacie,bede wdzieczna.
Gość Izabela
Zwykle *odracza * sie operację tak dlugo , jak wlasna zastawka pozwala na normalne zycie. Czy sztuczna zastawka takie życie umozliw? Po kilku miesiacach rekonwalescencji jak najbardziej . Co do środkow p/zakrzepowych -niewskazane są tylko sporty walki, mocno kontaktowe.
Dziękuję za odpowiedź.Hm pewnie za dużo chcę ale jakś tak nie wyobrażam sobie,że przestanę trenować b oks,że nie bede pracować nie wiem w wojsku,policji czy gdziekolwiek bym chciała.Nie chieli m nie w ratownictwie medycznym,straży pożarnej,nie chcę uwierzyć,że nie ma sposobów na taką wadę przeciez są poważniejsze schorzenia,nigdy mi nic się nie działo,czuje się fantastycznie.Jeśli uwierzę,że nic się nie da zrobić bym żyła tak jak chcę to hm tak jakbym zrezygnowała z Siebie.
MarzenazDefektem, pierwsza rada - spojrz prawdzie w oczy. Jesli Twoj kardiolog sugeruje, ze juz czas na operacje to znaczy, ze tak jest. Ja podobnie jak Ty, czulem sie zawsze *swietnie* pomimo wady zastawki aortalnej. Dopiero po jej wymianie na sztuczna uswiadomilem sobie, ze wcale tak nie bylo, ze tak na prawde troche sie oszukiwalem. Teraz (7 lat po oper.) np biegam regularnie co najmniej trzy razy w tygodniu po ok. godzinie, pompka pracuje jak nalezy - wysilek fizyczny sprawia prawdziwa przyjemnosc. Rany, kazdy zdrowy czlowiek zacznie sie sypac jesli nie zacznie sie ruszac. Przyjmowanie kazdego dnia lekow obnizajacych krzepliwosc do konca zycia ! Przed: wyrok! Teraz: zaden problem (czy nie zamierzasz np. myc zebow codziennie do konca zycia? Pewnie tak, tragedii nie ma). Krotko mowiac zalatw sprawe jak najszybciej a dopiero wtedy zobaczysz co to znaczy odetchnac pelna piersia. Pozdrawiam!
Gość AdamWarszawa
Jestem w podobnej sytuacji jak Ty,mam 19 lat i boks jest dla Mnie wszsytskim, niestety nie mogę go trenować i nic nie daje że prubuje oszukac trenerow bo zawsze potrzebna jest zgoda lekarza, podobno każdy z tą wadą serca kocha sport,mówi tak każdy lekarz,trenowałem też piłke nożną,podobno mam talent ale co z tego jeżeli nie mogę go wykorzystać.próbowałem róznych sportow aby nie potrzebowaly One obciążenia serca lecz nie da rady...niestety Najgorsze jest to ze ,dziwnie to zabrzmi ale moje serce jest w dobrym stanie i niepotrzebna jest nowa zastawka gdy by bylo inaczej mial bym zastawke i uprawal bym sporty,ale z drugiej strony bardzo boje sie tej operacji...
@ Adam - nie zawsze zwężenie zastawki aortalnej jest przeciwwskazaniem do uprawiania sportu - to zależy od stopnia jego nasilenia. Informacje można znaleźć na http://www.csmfoundation.org/36th_Bethesda_Conference_-_Eligibility_Recommendations_for_Athletes_with_Cardiac_Abnormalities.pdf pozdrawiam