Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle klatki piersiowej i kłucia w płucach i sercu

Gość kikosaki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kikosaki

Często nie mogę uprawiać sportu ponieważ boli mnie klatka piersiowa i serce. MÓJ kardiolog mówił że to tylko taka żyła zwana strona gitary. W rodzinie mówią mi że to jakiś guz który będzie się zbijał choć nikt w rodzinie nie miał problemów z sercem. Co robić?!

Witam Kikosaki, Trudno jest zrozumieć, co oznacza określenie: *to tylko taka żyła zwana strona gitary*. Podobnie nie można zrozumieć, co może oznaczać: *guz, który będzie się zbijał*. Niezależnie od tego, że nie bardzo można zrozumieć, na czym polega problem, bóle w klatce piersiowej związane z wysiłkami fizycznymi zawsze trzeba traktować poważnie. U młodzieży (nie tylko u młodzieży) bóle w klatce piersiowej związane z uprawianiem sportów, mogą zależeć od zmian kręgosłupa - np. może być stan zapalny stawów kręgosłupa. Można też brać pod uwagę przeciążenie mięśni i stawów klatki piersiowej i barków. Oczywiście, wysiłkowe bóle w klatce piersiowej mogą wynikać z choroby serca (np. choroba wieńcowa). Zazwyczaj dotyczy to osób w średnim wieku, palących papierosy i przesiadujących godzinami przed komputerem. Bardzo dobrze, że doszło do konsultacji kardiologicznej. Warto mieć zaufanie do tego, co mówi kardiolog.