Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłujący ból serca, zawroty głowy i ucisk w klatce piersiowej

Gość dawid123456789

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dawid123456789

Witam. Od 10 miesięcy mam bóle lewej strony szczęki, ból lewej ręki (od barku aż do palców), bóle i kłucia serca. Mam też zawroty głowy, lekki ucisk w klatce piersiowej. Puls i ciśnienie w normie. Nie pale papierosów, od 10 miesięcy nie pije kawy (piłem przez rok), praktycznie co piątek pije alkohol (2-4) piwa. Od miesiąca regularnie biorę magnez (Neo-mag forte). Przy mocnym odchyleniu do tyłu nieraz czuję jak by coś mi ,,pyknęło* w klatce. Żyję w lekkim stresie. Kiedyś często piłem napoje energetyczne, lecz skończyłem jakiś rok temu. Mam 18 lat, 172 cm i 74 kg. W gimnazjum i przez 1 rok technikum niemal codziennie grałem w piłkę, lecz przez ostatni rok moja aktywność fizyczna wyraźnie zmalała. Proszę powiedzcie co mi dolega, czy jest to nerwica czy jakaś inna choroba serca?

Drogi Panie Dawidzie123456789, Opisywane przez Pana dolegliwości nie są typowe dla określonej choroby serca. Warto wyjaśnić, czy nie ma Pan zmian w kręgosłupie szyjnym i piersiowym. Może warto zrobić rentgen kręgosłupa piersiowego i szyjnego? - Oczywiście, w porozumieniu ze swoim lekarzem. U młodych osób występują niekiedy stany zapalne stawów kręgosłupa, mogące dawać podobne dolegliwości. Jeżeli jedno piwo oznacza 0,5 litra, to sugeruje, że raz w tygodniu wypija Pan od litra do dwóch litrów piwa. To nie jest mało! Warto rozważyć ograniczenie ilości wypijanych piw. Jeżeli gra z rówieśnikami w piłkę jest dla Pana zbyt obciążająca, to proponuję rozpocząć mniej intensywne wysiłki. Najbezpieczniejszą formą wysiłku są intensywne spacery (raczej nie biegi). Można na spacer zaprosić kogoś, kogo Pan lubi i przy okazji można o czymś sympatycznym porozmawiać.