Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybkie bicie serca, uczucie gorąca w klatce piersiowej i napady lęku

justyna01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,miesiąc tempu po pogrzebie bliskiej osoby z rodziny dopadły mnie dziwne dolegliwości co prawda w ciągu dnia jest ok nic się nie dzieje ale jak przychodzi wieczór i jestem sama z dziećmi w domu dopada mnie ten dziwny lęk nie wiadomo przed czym moje dolegliwości to : szybkie bicie serca,kłucie ,gorąco w okolicy klatki piersiowej ,czasami mam wrażenie że zemdleje i strach przed tym co zrobią moje dzieci ,a czasami jest tak że boje się że umrę, Ogólnie jestem nerwowa ale nigdy nie miałam takiej sytuacji jak ta . Zaznaczam iż jestem prze leczona kardiologicznie miałam próbę wysiłkową przeszłam do 5 poziomu ,2 holttery ekg, i ciśnieniowy wszystko wyszło ok .Badania morfologia także ok . Doraźnie biorę hydroksyzyne w syropie -1 łyżkę oraz validol ziołowy do ssania . Najbardziej zastanawia mnie czy to jest nerwica lękowa ponieważ nie boję się wyjść w nocy na dwór z psem ,w domu idąc do toalety nie za palm światła .Proszę o pomoc ?

Droga Pani Justyno, Śmierć bliskiej osoby jest silnym stresem emocjonalnym i nie ma się co dziwić, że to zdarzenie było ważne w Pani życiu. Zazwyczaj w takich sytuacjach przychodzą refleksje, które mogą prowadzić do myśli o własnej śmierci. Z Pani opisu widać, że była Pani solidnie przebadana i nie znaleziono istotnej patologii w Pani organizmie. Proponuję więcej rozmawiać z ludźmi, chodzić na spacery - nie tylko z obowiązku z psem. Można też spróbować więcej słuchać muzyki - najlepiej barokowej.

Nie wiem czasami do jakiego lekarza sie z tym zgłosić rano mierze ciśnienie jest ok wieczorem jak już jestem w łóżku też ok wystarczy czasami jak coś porobię już mi rośnie w nocy nie mogę spać bylem u psychiatry ae zupełnie nie zaleciłem się do jego zaleceń bo przerwałem leczenie dla tego że poczytałem że to uzależnia ale te leki nawet mi pomagały poprostu myślałem że już się wyleczyłem może powrucić do tego dodam że mam problem z kręgosłupem ale już też byłem u wielu neurologów nawet robiłem test na borieliozę ale jeszcze czekam na wynik koło szyi nad obojczykiem zrobiła mi sie jakaś opuchlizna nie wiem co to usg nic nie pokazało to nie wezeł chłonny ekg echo serca ok nie mogę się skupić zapominam nie myślę cały czas gdy jadę autem widze karawan ide miastem też to widze poprostu czasami czyje że nie długo przyjedzie pomnie czasami czuje sie bardzo dobrze a le jak już zmierzę sobie ciśnienie i zobacze troszke podwyszone to odrazu mnie to dopada potrafi być tak że mam 150/85 a nagle po 3 minutach 132 /80 czasami 152/72 puls 62 .58 a rano jak leże 120/67 puls 50 ,48 co to jest proszę o krótką odp pomóżcie cos od siebie Dziękuje Arkadiusz