Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucia w klatce piersiowej przy PMP

Gość Marzena91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marzena91

Witam, Chciałabym zasięgnąć porady odnośnie kłuć, jakie odczuwam od dłuższego czasu. Mam wadę wrodzoną serca, a dokładniej PMP ubytek w części pierwotnej, rozszczepienie przedniego płatka zastawki mitralnej, nieprawidłowy spływ żyły płucnej dolnej do PP. Od jakiegoś czasu kłuje mnie z lewej strony jakby płuc i nie wiem, czy związane jest to z moją wadą, czy z czymś innym. Niestety mieszkam z palaczami, i na każdy atak dymu zaczyna mnie kłuć coraz bardziej i odczuwam duszności. Za każdą poradę dziękuję.

Droga Pani Marzeno91, Prawdopodobnie opisywane przez Panią dolegliwości nie mają bezpośredniego związku z nieprawidłowościami anatomicznymi stwierdzonymi w Pani sercu. Sama Pani zauważyła, że jest nadwrażliwa na dym papierosowy. W miarę możliwości można zaproponować swoim sąsiadom, żeby zrezygnowali z palenia w tym samym pomieszczeniu, w którym Pani przebywa. Jeżeli zrezygnują z palenia w Pani obecności, albo całkowicie zrezygnują, wtedy może się okazać, że niechcący pomogą sami sobie, a nie tylko Pani.