Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość fernando

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fernando

Witam Wszystkich!Mam 24 lata. Zwracam się z prośbą do osób, którzy wiedzą co może być przyczyną moich dolegliwości, o podpowiedź ,o jakieś nakierowanie na sposób postępowania... W grudniu przez kilka dni miałem podwyższone ciśnienie przez co czułem się bardzo źle- z dnia na dzień co raz gorzej. o ile udało mi sie zasnąć sen przebiegał raczej spokojnie, wyciszałem się a rano wstawałem wykończony ale bez objawów z przed kilku godzin , jednak po godzinie ,dwóch wszystko powracało i nasilało się. w końcu byłem w takim stanie że przestraszony poszedłem na pogotowie.tam ciśnienie wyniosło 180/90 a ekg wykazało tachykardię i podejrzenie wady komory serca ale lekarz w szppitalu(z pogotowia zawieźli mnie do szpitala) do tego się nie odnosili.kroplówka zastrzyk tabletki i syrop na miejscu na odchodne przepisany metokard(a i krew w normie,żadnych zaburzeń). po Nowym Roku , jakoś po miesiącu znów atak tachykardii a potem jeszcze po dwoch tygodniach. nie mam już metokardu więc czuję się bardzo źle- nie wiem jak ciśnienie ale tętno skacze mi co chwila od 60 do 90 i więcej.Wczoraj skoczyło mi do ponad 100 ale na szczęście po chwili spadło ,nie jak zazwyczaj kiedy przekroczy 100.Dziwi mnie fakt że dzieje się to kiedy jestem spokojny kiedy leżę i nic nie robię. Trochę lepiej przechodzę przez dzień kiedy ochładzam zimnym kompresem głowę jednak nie mogę już wytrzymać z dławiącym bólem w klatce piersiowej i ogólnym wymęczeniem.kiedy zjem czuję jakby jedzenie nie chciało się trawić jakby przełyk był ściśnięty. ulgę przynosi sen ale rano znowu to wraca i przybiera na sile po czym ciągle myślę że nie wytrzymam do wizyty u kardiologa którą mam za 4 miesiące.nie było dnia od grudnia żeby nie bolało mnie serce lub też przez to wszystko glowa czy oczy. mogę biegać (próbowałem trochę) nie odczuwam większego dyskomfortu niż jak zwykle. jednak z dnia na dzien czuję ze bardzo słabnę .czuję to w rekach i nogach. co to może być?co mogę zrobić? PS. proszę wybaczyć ten brak składu i ładu ale czuje się bardzo źle.

Drogi Panie Fernando, Warto, żeby Pan wiedział jakie ma ciśnienie tętnicze? Okresowo bywa bardzo wysokie. Dlatego dobrze jest mieć własny ciśnieniomierz elektroniczny, przystosowany do własnych pomiarów, który nie wymaga posługiwania się słuchawką lekarską. Nie należy odstawiać leków. Jeżeli się kończą, to warto prosić lekarza rodzinnego o przedłużenie. Jeżeli Metocard był pomocny, to może warto do niego wrócić?