Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciąża a sinicza wada serca

Gość myszka8391

Rekomendowane odpowiedzi

Droga Pani Myszko8391, Proponuję omówić ten problem ze swoim kardiologiem, który Panią leczy. Nie wiemy, czy była Pani operowana z powodu zespołu Fallota i jaki jest obecnie stan wydolności serca u Pani. Sprawa jest bardzo indywidualna i trzeba to omawiać ze swoim lekarzem, który zna Panią i wie, jakie Pani zażywa leki, a także wie czego można się spodziewać, gdyby była Pani w ciąży.

Gość Ewa30z ToF

Myszko, też mam Tetralogię Fallota, za sobą 3 operacje i na razie czerwone światło na dziecko.Ale... to sprawa bardzo indywidualna, bo znam kobiety z ToF-em, które urodziły dzieci. Najlepiej porozmawiaj z kardiologiem, który zna się na dorosłych z wadami serca. Na pewno będziesz pod ścisłą kontrolą kilku lekarzy. Powodzenia i daj znać, jeśli się czegoś dowiesz.

Gość myszka8391

Witam właśnie nie dostałąm wyczerpującej odpowiedzi od mojej lekarki na pytanie czy mogę zajść ciążę i urodzić dziecko lekarz po prostu odpowiedział **nie** nie uzasadniając swojej odpowiedzi oraz zakończył tym słowem rozmowe więc nawet nie wiem czy mam kiedyś szanse na dziecko czego bardzo pragnę.

Witam Mam 28 lat. Niedawno wykryto u mnie drozny otwór owalny i tetniakowate uwypuklenie przegrody miedzyprzedsionkowej. Czy taka wada serca stanowi przeciwwskazanie do zajscia w ciaze? Wiem, ze najlepiej omówić ten temat z kardiologiem prowadzącym ale ze względu na okres wakacyjny i urlop lekarza nie mam takiej możliwości. Diagnozę poznalam niedawno. Bardzo proszę o odpowiedz.