Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej, chrypka i kołatanie serca

Gość Krzysiek30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysiek30

Witam mam 30 lat, od ok pół co jakiś czas odczuwam ucisk w klatce piersiowej (po lewej stronie) do tego doszedł kaszel-chrypka. Zrobiłem prześwietlenie płuc i wyszło w porządku, lekarz zalecił zrobienie ukg (wizytę mam dopiero z 2 tyg) bardzo bym prosił o interpretacje tych wyników: 1. Obraz zastawki mitralnej: EF=N(80-150) mm(s) 2. Obraz zastawki aortalnej Średnica aorty: 35 Rozwarcie płatków: 21 3. Lewy przedsionek: 39 4. Prawa komora: 21 5. Lewa komora EDD/ESD: 40/18 6. Frakcja wrzutowa: 60 7. Grubość tylnej ściany:12 8. Grubość przegrody:12 9. Kurczliwość lewej komory: w normie Doppler Zastawka mitralna: E=0.9m/s, A=0.5m/s IM=1,1cm2 Zastawka aortalna: Vmax=1,4m/s Zastawka trójdzielna: Vmax=0.5m/s Zastawka tętnicy płucnej: Vmax=1,0m/s Dodam jeszcze, że prawie codziennie ok 2-3 razy mam kołatania serca, niezależnie od wysiłku (np. siedząc przed tv) :/ Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz, rano po przebudzeniu wydaje się jakby wszystko było ok, nie czuję bólu ani ucisku...który pojawia się po kilku/kilkunastu godzinach. Jest jeszcze jedna rzecz od pewnego czasu czuję lekki ból/drętwienie pod lewą łopatką. Bardzo proszę o jakąkolwiek poradę. Pozdrawiam, Krzysiek.

Drogi Panie Krzyśku 30, Prawdopodobnie pominął Pan część opisu oraz wnioski lekarza wykonującego echo serca. Wstępnie nie widać powodów do nadmiernego zmartwienia. Bardzo dobrze, że już za 2 tygodnie będzie Pan miał wizytę u lekarza. To właśnie z nim można omówić wszystkie wątpliwości. Opisywane dolegliwości nie są charakterystyczne dla określonej choroby. Proponuję zgłosić swojemu lekarzowi, że miewa Pan dość często kołatanie serca - serce bije równo, czy nierówno? Być może zostanie Pan skierowany na holtera, żeby ocenić, czy nie ma Pan zaburzeń rytmu serca? W ostatnich dniach jest bardzo zimno, jak na nasz krajowy klimat i bardzo wiele osób jest przeziębionych. Proszę mierzyć sobie temperaturę ciała. Być może Pan również ma jakąś infekcję - można to spróbować wyjaśnić.