Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na serce przepisywane przez lekarza rodzinnego

Rekomendowane odpowiedzi

Droga Pani Monno8787, Prawdopodobnie lekarz pierwszego kontaktu, który Panią leczy ma świadomość jakie leki może Pani przepisać? Jest problem ze zniżką na leki. Rzeczywiście, niektóre leki na serce ze zniżką może przepisać lekarz specjalista, czyli kardiolog. Jest również możliwość, że kardiolog przepisze leki z ulgową odpłatnością i napisze notatkę dla lekarza pierwszego kontaktu, że wskazane jest przedłużanie stosowania tych leków. W takiej sytuacji lekarz pierwszego kontaktu będzie mógł te leki przepisać ze zniżką. Natomiast leki ze 100% odpłatnością mogą być przepisywane na recepcie bez opisanych ograniczeń przez każdego lekarza. Samoleczenie ma swoje dobre strony, ale dotyczy głównie suplementów diety i innych preparatów wydawanych przez apteki bez recepty. Arytmie mogą bardzo różnić się od siebie i w różnym stopniu wymagają leczenia. Dlatego nie warto leczyć się samemu na z powodu zaburzeń rytmu i uzależniać stosowania tych leków antyarytmicznych od tego, co inni biorą na arytmię.

Gość Mela91

Monia8787 ja też miałam niskie ciśnienie i wysokie tętno (ok. 100) jak dla mnie bardzo już odczuwalne. Biorę od kardiologa propranolol 10 mg dwa razy dziennie już od roku. Pierwsze dni ciśnienie mi spadało 80/50 (przy moim normalnym 100/60) i byłam bardzo senna. Po kilku dniach ciśnienie w normie 110/70 a puls obniżony do ok. 70. Także jestem zadowolona a ciśnienia wcale mi nie obniża przy takiej dawce. Widziałam w innym poście, (chyba Twoim), że pisałaś o asynchronicznym skurczu przegrody. Też tak mam... A czy wiesz co dokładnie to oznacza? Czy to są po prostu dodatkowe skurcze czy coś zupełnie innego?