Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pojedynczy epizod zahamowania zatokowego

Gość noname1234

Rekomendowane odpowiedzi

Gość noname1234

Witam, od 2 lat mecze sie z dodatkowymi skurczami serca (nadkomorowymi) (max ok. 100 dziennie) Moze nie duzo, ale mecza. W tym czasie mialem robiony szerek badan: 3 x echo serca, kilka nascie ekg, elektrolity, morfologie, tarczyce. Dzisiaj bylem u nowego kardiologa (przeprowadzilem sie do innego miasta). Przejrzal mojego holtera z przed 2 lat i zwrocil uwage na jeden epizod zahamowania zatokowego 4 s w nocy, podeczas snu. Dostalem skierowanie na echo, holtera 24h i probe wysilkowa. Wczesniej 2 roznych kardiologow, u ktorych bylem nie mowili nic o ty 4 s zatrzymania serca, twierdzili ,ze wszystko jest ok. Ze to z nerwow mam dodatkowe skurcze serca.Czy taki pojedynczy epizod zahamowania zatokowego na 4 s jest powodem do obaw? Mam 26 lat. Jestem osoba aktywna fizycznie, zdrowo sie odzywiam, nie pale i nie pije. Prosze o informacje

Droga Pani/Drogi Panie NONAME1234, Bardzo dobry pomysł, żeby mieć więcej badań holtera, bardziej aktualnych. Im więcej badań, tym większe prawdpodobieństwo, że znajdzie się istotną nieprawidłowość. Pauza 4-sekundowa może mieć znaczenie, nawet podczas snu. Proszę zaufać swojemu kardiologowi i z nim omawiać, co dalej robić?

Gość noname1234

Dziekuje za odpowiedz. Tez jestem zdania ,ze im wiecej badan tym lepiej. Tylko troche mnie to zaniepokoilo i nie wiem wlasciwie czy powiniennem sie ta pauza martwic? czy cos mi aktualnie grozi? Pytalem kardiologa czy moge nadal uprawic sport. Kardiolog pozwolil, powiedzial: *jak najbardziej*. Ale troche sie ta sytuacja denerwuje. Wszystkie dodatkowe badania bede mial zrobione w ciagu 2 tyg. Trenuje na silowni + sztuki walki. Czy taka pauza moze pojawic sie rowniez u osoby zdrowiej? Czy raczej jesli byl taki epizod to zawsze oznacza jakis problem? Pozdrawiam