Gość noname1234 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam, od 2 lat mecze sie z dodatkowymi skurczami serca (nadkomorowymi) (max ok. 100 dziennie) Moze nie duzo, ale mecza. W tym czasie mialem robiony szerek badan: 3 x echo serca, kilka nascie ekg, elektrolity, morfologie, tarczyce. Dzisiaj bylem u nowego kardiologa (przeprowadzilem sie do innego miasta). Przejrzal mojego holtera z przed 2 lat i zwrocil uwage na jeden epizod zahamowania zatokowego 4 s w nocy, podeczas snu. Dostalem skierowanie na echo, holtera 24h i probe wysilkowa. Wczesniej 2 roznych kardiologow, u ktorych bylem nie mowili nic o ty 4 s zatrzymania serca, twierdzili ,ze wszystko jest ok. Ze to z nerwow mam dodatkowe skurcze serca.Czy taki pojedynczy epizod zahamowania zatokowego na 4 s jest powodem do obaw? Mam 26 lat. Jestem osoba aktywna fizycznie, zdrowo sie odzywiam, nie pale i nie pije. Prosze o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Droga Pani/Drogi Panie NONAME1234, Bardzo dobry pomysł, żeby mieć więcej badań holtera, bardziej aktualnych. Im więcej badań, tym większe prawdpodobieństwo, że znajdzie się istotną nieprawidłowość. Pauza 4-sekundowa może mieć znaczenie, nawet podczas snu. Proszę zaufać swojemu kardiologowi i z nim omawiać, co dalej robić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość noname1234 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dziekuje za odpowiedz. Tez jestem zdania ,ze im wiecej badan tym lepiej. Tylko troche mnie to zaniepokoilo i nie wiem wlasciwie czy powiniennem sie ta pauza martwic? czy cos mi aktualnie grozi? Pytalem kardiologa czy moge nadal uprawic sport. Kardiolog pozwolil, powiedzial: *jak najbardziej*. Ale troche sie ta sytuacja denerwuje. Wszystkie dodatkowe badania bede mial zrobione w ciagu 2 tyg. Trenuje na silowni + sztuki walki. Czy taka pauza moze pojawic sie rowniez u osoby zdrowiej? Czy raczej jesli byl taki epizod to zawsze oznacza jakis problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi