Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększenie łuku aorty

Gość Asiula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Piszę raz jeszcze, bo mój temat gdzieś się zagubił. Moja mama robiła niedawnoo badania kontrolne - badanie wzroku, rtg klatki piersiowej. Wyszło, że ma ciśnienie w oczach - cokolwiek to zaczy i powiększony łuk aorty. Teraz moje pytania - co to oznacza? Czym to może grozić? Jak to leczyć? Skąd się to wzięło? Z góry dziękuję za wszelkie odp. Pozdrawiam!
Witam wszystkich! Moze zaczne od tego,że mam niespełna 18 lat i już trochę doświadczyłam z tym moim sercem:/ po urodzeniu stwierdzono u mnie wrodzoną wadę serca (głównie szmery) w 1998 roku miałam zabieg zw. cewnikowaniem i zatakno mi colią dziurkę zatkaną błonką w żyle płucnej(do tej pory wszytstko jest z nią w porządku,colia sie wrosła i jest ok) ale co innego mnie martwi,zaraz do tego dojdę,prosze o trochę cierpliwości... Mam anomalię aorty, w moim przypadku odejście aorty wstępującej do żyły podobojczykowej(jak się nie mylę;P) i to mi powoduje nadciśnienie tętnicze ale tylko na prawej ręce(co jest trochę dziwne). Od ponad 10 lat jeźdżę na badania i konsultacje kontrolne do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie oraz leczę się od urodzenia w Olsztynie(w szpitalu wojewódzkim).Mój problem polega na tym,że niedawno podczas leżenia w CZD stwierdzono u mnie tętniaka łuku aorty,który ma wybrzuszenia wskutek poszerzenia(na szczęście ten łuk nie jest aż tak bardzo poszerzony bo tylko 33mm) teraz lekarze zastanawiają się co dalej z tym robić.Czekam na ich decyzję,wahają się nad zabiegiem interwencyjnym(cewnikowaniem) czy operacją chirurgiczną,Podobno moje wszystkie wyniki badań zostały wysłane do Londynu,i jeszcze gdzieś za granicę oraz do kilku ośrodków w Polsce(ale tych informacji lekarze już mi nie udzielili) .Zastanawiam się co będzie lepszym rozwiazaniem w moim przypadku,czy zabieg (dla niepoinformowanych napiszę,że jest bezbolsene,lekarze poprzez najczęściej prawą tętnicę udową idą tą tętnicą aż do serca i sprawdzają co tam z nim,nie ma żadnego cięcia,póxniej blizny itd.pozostają jedynie malutkie ślady tj. po ukąszeniu komara w pachwinie) wtedy miałabym wstawiany jakiś stent(nie wiem co to jest i czy tak to się akurat pisze) czy operacja chirurgiczna????? szczerze mówiąc to za wiele na ten temat nie wiem,nigdy się z tym nie spotkałam ,jeszcze jestem w szoku bo usłyszeniu co mi jest.Nie wiem jakie wyjście byłoby dla mnie lepsze... Lekarze mają taką hipotezę,że ten tętniak powstał na skutek uderzenia(jakiego raczej nie miałam) lub nadciśnienia tętniczego.Boję się,że będzie się on powiększał,że moze pęknąć... Nie wiem jak mam żyć? najgorsze jest to czekanie,boję się tego co zadecydują lekarze.Wolałabym aby obeszło się bez operacji chirurgicznej-boję się cięcia,tegoż,e lekarze będą coś robić na otwartym sercu,oraz blizny? ale jeżeli będzie to konieczne powinnam się takiej operacji poddać? prosze kogoś o odpisanie,jeśli ktoś ma podobnie,przezył to lub coś wie na ten temat,a takze czuje się na siłach,to niech mi doradzi... Z niecierpliwością czekam na odpowiedź,z góry dziękuję! heh,rozpisałam się niesamowicie,przepraszam.... pozdrawiam czytających;)!
Witaj, Kornelio! Myślę, że o tym, jaki zabieg jest dla Ciebie najważniejszy, zadecyduje lekarz. Jeśli nie masz skończonych 18 lat, to i tak zgodę na zabieg będą musieli podpisać Twoi rodzice lub opiekunowie. Jeśli Cię to pocieszy, to ja miałam 3 operacje ( w tym jedną w USA w 1989r.), zanim skończyłam 18 lat, a potem jeszcze zabieg przeskrórny, też przez tętnicę udową, który się nie udał.. Niedawno się dowiedziałam, że może konieczna będzie czwarta operacja, bardzo poważna. Też się boję, ale jeśli to będzie niezbędne, to pewnie nie będę miała wyjścia i się zgodzę. Co do blizn, to można je usunąć laserowo. Ja nie mam na to na razie pieniędzy. Zreszta są też specjalne kremy i maści na zmniejszenie blizn. Pozdrawiam. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, napisz do mnie: ejmarczak@wp.pl
rozgięta w łuku i części zstępującej? dziwne, nigdy nie słyszałęm więc wydaje mi się niewłaściwie zapamiętane przez Ciebie. Jeśli na 100% dobrze napisałeś to zapytaj tego co to napisał, zagieta to by znaczyło jak sie wydaje ze zdjęcia rtg opis, że po prostu nie ma standardowego przebiegu, ale kręty co najmniej w 1 miejscu -gdyby pisało zagięta. Sprawa jest do obeserwacji jako wariant anatomiczny, albo jako że na rtg nie widać wszystkiego do sprawdzenia w echo serca, czy innym badaniu, bo może być zagięta i poszerzona. Póki nie poszerzona to do obserwacji
herkules, bo do Cibie pisałem pisząc silniej wysycona, miala na mysli ktos ze jest lepiej widoczna i prawdopodobnie z powodu wysycenia solami wapnia, a inaczej mowiac miażdżycą, czyli miażdżycowa. To wszystko wskazuje że są w niej raczej blaszki miażdżycowe. Ale miażdżycę ma chyba każdy, jednak jest to . Nikektórzy blaszek w wieku 80 lat nie ma za dużo ale Ci co dożyją zwykle, ja szacuję że 90-99,9% ma